Специализираният съд стартира през август месец 14.03 | 18:54

В спецсъда ще се гледат около 400 дела годишно

От Кремена Бедерева

Специализираният съд ще стартира август месец, това заяви Искра Фидосова, председател на правната комисия в Народното събрание, предаде Агенция "Фокус”.

По думите на Искра Фидосова, в спецсъда ще се гледат около 400 дела годишно. Фидосова уточни, че още днес ще бъде направен оглед на бившата сграда на ДАНС на ул. "Черковна”, а в сряда на среща с представители на Висшия съдебен съвет, Министерство на финансите и Министерство на правосъдието, ще се уточняват подробности за финансирането, сградата и броя на съдии и прокурори.

Фидосова заяви, че има финанси за специализирания съд. Днес на срещата се е коментирал въпросът с помещенията в сградата – кога ще бъдат готови, да се направи оглед от специалисти, представители на прокуратурата, съдилищата и Министерство на правосъдието, за да се види доколко са подходящи и какъв ремонт ще е необходим.

Идеята е тези състави да са повече и да гледат максимално бързо делата при непрекъсваемост, за да може в рамките на месец – месец и половина те да приключват с решение”, каза Фидосова.

Около 17 хил. лв. ще бъдат необходими за оборудването на една зала в специализирания съд.  "На нас ни трябва първоначално да започнем с десетина зали, евентуално да достигнем до 15, за да може да осигурим такава непрекъсваемост и едновременно гледане”, каза Фидосова.

Тя обясни, че ще се гледа всеки състав на спецсъда да има своя зала. При подготвянето на проектобюджета за тази година са заложени допълнително средства само за оборудването на залите, посочи още Фидосова.

Тя отбеляза, че ги има щатните бройки съдии и прокурори във ВСС и единствените пари, които трябва да се дадат, са за ремонт.

Фидосова обясни, че бившата сграда на ДАНС на ул. "Черковна” е била със специален режим и е изцяло подходяща за функционирането на спецсъда. Фидосова поясни, че сградата ще бъде разделена на две – в едната й част ще остане Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), а в другата ще функционира спецсъдът.

След срещата днес е станало ясно, че ще се обсъжда допълнително евентуалното намаляване на подсъдността като се обсъжда да се върне старият вариант и да останат само квалифицираните състави на чл. 321, ал.3.

 

 

Водещи

Най-четени