Специалистите са категорични: Няма как да се заразим с хепатит А от морето 06.07 | 20:00

Непрекъснат надзор осигурява качеството на водата

От Теодора Кокаланова

"Заразата от хепатит А след наводненията и това, че морето представлява опасност не са преувеличени, те са просто неверни", заяви епидемиологът д-р Ангел Кунчев. Според него тези твърдения звучат нелепо.

"На практика разреждането в морето е такова, че вие трябва да изпиете литри вода, за да се стигне до някакво заразяване", обясни д-р Кунчев. По думите му надзорът, който се прави на плажовете е такъв, че се получават непрекъснато данни за качеството на водата. 

"Затворихме Офицерския плаж край Варна на базата на това, че не отговаря на изискванията, че нивото на ешерихия е коли и на някои ентеробактерии е по-виско от нормалното. Предприехме тези действия, за да сме сигурни, че няма опасност за хората", подчерта експертът. 

Той окачестви вероятността за заразяване с хепатит А от морската вода като "глупаво" твърдение. "Да не говорим, че в началото на сезона за една туристическа страна да се говорят такива неща е неприемливо след като няма основание", допълни д-р Ангел Кунчев.

По думите му причинителят на хепатит А е ентеровирус. Според лекаря личната хигиена има значение. "Можем да си мием ръцете и по 20 пъти на ден, но ако седнем в едно заведение с лоша хигиена с негодна храна или питие, тогава вече ще има заразяване", подчерта д-р Кунчев.

Той успокои, че тези случаи са много редки и скоро не са имали такива тежки епидемични взривове, предаде агенция "Фокус". "Поглъщането на безопасна храна значи избягване на закупуване на храни от улицата, от нерегламентирани обекти, при които е видно, че обслужващият персонал няма къде да си измие ръцете и няма хладилни условия за съхранение. В това се крият рисковете и то не само от хепатит А", обобщи д-р Ангел Кунчев. 

Водещи

Най-четени