Специални биоензими ще решават проблема с местата в гробищата 07.11 | 18:36

Погребалните фирми искат единен закон, който да регламентира дейността в бранша

От Ивелина Георгиева

В цялата страна проблемът с местата в гробищните паркове е един и същ и проблеми винаги има, заяви в отговор на въпрос на iNews Атанас Аргиров, председател на Съюза на погребалните фирми в България.

У нас основният начин за погребение е загробването, т.е. погребването на тленните останки в земята и покриването им със земна маса, каза Атанас Аргиров. В момента изискването е такова, че задължава притежателите на един гроб, ако искат да направят повторно погребение, да спазят определен санитарен срок от 8 години. Това до голяма степен допринася за проблема с недостига на местата в гробищните паркове, коментира Атанас Аргиров. По думите му влияние оказва и разрастването на градовете.

"Проблем с гробищните места има, но досега никой не е останал непогребан", заяви на въпрос на iNews Атанас Аргиров.

Този проблем може да бъде решен завинаги, като се използват специални ензими при погребенията, които представляват биочастици и ускоряват процеса на тлеене на тялото, посочи Аргиров.

Този подход се използва във Франция, Италия и Германия, където санитарния период за повторно погребение е съкратен на две години, тъй като процесът на тлеене на тялото е приключил за това време.

Предложението на погребалния бранш е този подход да бъде прилаган у нас, но санитарният период да бъде три години, а не две, както е на Запад.

"По този начин ние ще решим този проблем завинаги. Всеки има наследствен гроб и той може да се ползва на всеки 3 години без да се купуват нови паркове и места", коментира председателят на Съюза на погребалните фирми в България.

От погребалния бранш се оплакаха, че в сектора има силно застъпена сива икономика, фирми-фантоми и много голям процент нерегламентирани отношения.

Погребалните агенти посочиха, че едно от нерегламентираните отношения в бранша е при уреждането на гроб по избор, който може да се уреди само от управителя на гробищния парк, на когото се дават едни големи суми и никъде не се отчитат.

Медицинските заведения и кадри също са част от нерегламентираната дейност, каза Атанас Аргиров. По думите му медицинските лица са намерили начин да припечелват нетрудови доходи допълнително, като се обвързват с определени погребални фирми и предлагат нейните услуги на близките на починалия. Предложената от медицинското лице фирма му предоставя комисионна за препоръката.

В предложението за законопроект, който да регламентира дейността в бранша, са заложени сериозни санкции за този тип дейност от страна на медицинските лица, като те са много високи глоби или лишаване от правото да се упражнява медицинска дейност.

Всичко това се правело с цел да бъде ограничена дейността на фирмите-фантоми в бранша, които извършват услуги, без да имат право на това.

Атанас Аргиров посочи, че тези фирми нямат офиси, специализиран транспорт, обучен персонал, те са само с един телефон и подписват договори на съмнителни места с клиентите си. Възползвайки се от опечалението на близките на починалия тези фирми взимат суми от порядъка на 400 лв. за погребение и 600 лв. за кремация. Поради липсата на офис те дори не могат да бъдат намерени в ситуация на рекламация, каза Аргиров.

Фиксирана или средна цена за погребение не съществува, заяви Спас Михайлов, член на Управителния съвет на Съюза на погребалните фирми в България. Той подчерта, че цената зависи от възможностите и желанията на клиентите.

За да се ограничи дейността на фирмите-фантоми било много важно законопроектът за регламентиране на дейността в бранша да бъде приет от Народното събрание.

"Повече от 20 години тази дейност е оставена на самотек и искаме еднакви правни възможности зa развитие на дейността", каза Спас Михайлов.

Предложеният законопроект предвижда всички фирми, които упражняват погребална дейност, да бъдат регистрирани в Търговския регистър и в регистъра за оператори на погребална дейност. Задължение на фирмите ще бъде още да разполагат със специално оборудван за целта офис, с определени размери, а не да се помещават в мазе или гараж.

Заложено е и изискване относно транспорта, който трябва да е специализиран, и всяка фирма, регистрирана по Търговския регистър, да разполага поне с два автомобила.

За да се повиши квалификацията на работещите в бранша, ще бъде въведено изискване за професионална квалификация на кадрите. Тя ще се изразява в завършването на специални курсове, а по-нататък ще се разработят методики и учебни планове, по които да се извършва обучението.

Законът вече е в правната комисия на Народното събрание и се очаква да бъде гледан в началото на следващата година.

Водещи

Най-четени