Специнструкции за самоотбрана на служителите в железниците 19.06 | 16:31

Има седем случая за посегателство над железничари от началото на 2014 г.

От Филипа Тодева

Холдинг БДЖ ЕАД отчете седем случая на посегателства над кондуктори от началото на годината, при които недобросъвестни пътници са прибегнали до физическа саморазправа със служители от превозните бригади във влаковете. Тревожните данни бяха оповестени на специално организиран инструктаж, насочен към ръководителите на превозните служби и пътническите центрове в страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Само за първите дни на юни са регистрирани два случая на посегателства над началник-влак и кондуктор. Жертви на опити за физическа саморазправа са по-често жени. До ситуациите се стига предимно поради агресивно поведение на пътниците и нежелание да спазват правилата и нормите на поведение във влака (например нарушаване на забраната за пушене във влаковете; пътуване без превозен документ; отказ да им бъде издаден билет във влака и др.). При един от регистрираните случаи са пострадали двама служители от превозния персонал във влака. Всички извършители на посегателства от началото на годината са били задържани от служители на МВР.

Инструктажът бил извършен от специалисти в отдел Вътрешна сигурност и безопасност на дружеството. Обърнато е специално внимание на правилата за лична безопасност при работа на превозните бригади, както и на нормите за поведение при възникване на кризисни ситуации. Ръководителите на превозните служби и пътническите центрове в страната се задължават при всекидневните задължителни инструктажи на служителите от превозния персонал да напомнят за правилата за лична безопасност при работа, за нормите на поведение, както и за постоянната координация със служителите от Транспортна полиция при възникването на извънредни обстоятелства, допълват от БДЖ.

Водещи