Спецлинейка в столичното метро 28.01 | 13:20

Светлината в тунела – при проблеми е осигурена спешна помощ

От Филипа Тодева

Метрото трябва да бъде осигурено както в ежедневната му работа, така и при екстремни ситуации. На всяко летище и метро в света на определено разстояние има дефибрилатори. Трябва да има вагон линейка и преценка как да се действа при терористичен акт или авария.

Това заяви новият заместник-кмет по здравеопазване и бивш началник на ВМА ген. Стоян Тонев, цитиран от в. "24 часа". Той обясни, че екипът му е изработил цял филм, посветен на идеята.

"Трябва да се поставят датчици, които при взривна вълна ще покажат какви нарушения се очакват, за да се пратят точните специалисти. С такива извънредни ситуации общинското здравеопазване не може да се справи само. То трябва да използва "Пирогов", ВМА, Окръжна болница. Това е държавна задача. Направили сме няколко модела и са дадени преди 3 г. на здравното министерство и МВР", добави още заместник-кметът.

Ген. Тонев увери, че може да изработи електронна здравна карта на София в рамките на 45 дни. Това обаче ще стане, при условие че нищо не му попречи.

Предвижда се и създаването на т.нар. общинска здравна помощ.

"Можем да предложим на Спешна помощ кадри, по-добро разпределение на линейките в града и общината да организира специализирано спешно звено. То ще е за деца до 1 г., инфекциозно и психично болни и възрастни над 75 г. Създаването на такава структура е от голяма полза за пациентите и ще облекчи Спешна помощ", отбеляза специалистът. По думите му това звено може да заработи до 6 месеца. Като за начало ще му бъдат предоставени 14 линейки.

Водещи

Най-четени