Спешна проверка на водата в цяла България 20.04 | 11:32

Прокуратурата разпореди на здравната инспекция да изследва всички източници, които захранват домакинствата

От iNews.bg

Спешни проверки на качеството на водата започват в цяла България. Причината са няколкото случая на открити завишени норми на уран през последните дни, както и появилата се информация, че специално за хасково това се е знаело от миналата година, но не е било предприето нищо.

В тази връзка днес, след самосезиране по информация в медиите, Върховна административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор извършване на проверка за спазване на нормативните изисквания, обезпечаващи безопасността на водата, предназначена за питейно-битови цели във всички населени места в България. Според заповедта и в защита на държавния и обществения интерес, ВАП е указала инспекциите да приключат в рамките на месец - до 22 май. След което главният държавен здравен инспектор да уведоми прокуратурата за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол и спрямо органите на Регионалните здравни инспекции в страната и да представи резултатите.

Причина за предизвиканата спешна проверка е, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Тя заема място и при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния човек. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата, обясняват от прокуратурата. И съответно нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество.

Водещи

Най-четени