Спипаха нашенец, източвал банкови данни в Щатите 13.12 | 10:44

Задържаният се опитвал да прехвърля средства от онлайн акаунти към други сметки

От iNews.bg

44-годишният Красимир Николов от Варна, който бил заловен през септември в България, е обвинен за банкови измами в САЩ. Затова той бил екстрадиран в Щатите в събота вечерта.

Федералната прокуратура в американския щат Пенсилвания подозират, че той е участвал в сложна схема за кражба на банкови и други конфиденциални данни чрез зловреден софтуер, пише The News Tribune. Мъжът се опитал да прехвърля средства от онлайн акаунти към други сметки. Става въпрос за мрежа, която действа още от 2010 г. и оттогава е засегнала над 500 хил. компютъра по целия свят. Става въпрос за добре усъвършенстван зловреден код, който дава пълен достъп до информацията на заразения компютър. 

Властите казват, че вирусът е използван в цяла Америка, а сред потърпевшите са също и завод за бутилиране и производител на машинни части. Друг от пострадалите е Protech Asphalt Maintenance. Николов направил няколко опита да прехвърли сумата от 243 000 долара от сметката на компанията във First National Bank, твърдят обвинителите.

Красимир Николов е първият идентифициран като част от кибер мрежата още в края на лятото. Според федералните власти Avalanche се грижила и за няколко от най-хитрите схеми за пране на пари.

Водещи

Най-четени