Спират изтичането на мозъци! Студентите държавна поръчка ще работят за България 06.07 | 14:08

Правителството обмисля мерки за насърчаване на раждаемостта и привличане на българи от общностите в чужбина

От iNews.bg

Държавата обмисля мерки срещу 30-годишното изтичане на мозъци от България. Идеята не е съвсем нова, но сега властта явно има намерение да я реализира. Става дума за законодателни промени, чрез които студентите, учили у нас държавна поръчка, да бъдат задължени да работят в страната след завършването си, а не други държави да се сдобиват със специалисти, за обучението на които пари е харчила единствено България. Освен това идеята е това да важи не само възпитаниците на ВУЗ-овете, на които предстои да завършат, но и за тези, които вече са се дипломирали и работят в чужбина. Което ще важи не само за българските граждани, но и за чуждите, които са учили в наш университет с държавна стипендия, стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов.

"Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват със съответните стипендии и помощи, да поемат ангажимент за работа в България. И не само за учещите в България, но и тези, които учат в престижни университети в чужбина. Държавата може да си позволи да осигури стипендии, така че тези хора да имат задължението да се връщат да работят и да прилагат знанията си в България”, каза Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Идеята е част от други негови цели, свързани с намаляване на демографския срив в България. "Държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденцията в демографията. Това управление иска да я промени така, че е въпрос не само не препоръки, решения, но и на финанси”, изтъкна вицепремиерът.

Относно идея на Симеонов, свързана с политика за насърчаване на раждане на трето дете и как ще бъде реализирано това, той посочи: "С поемането на съответните разходи на първо място, което вече е направено по репродуктирането, производството, репродуктивното здраве. Това са решенията, които бяха взети от Министерски съвет за освобождаване на опитите на броя за създаване на деца, не само чрез ин витро, но и чрез всички други способи. Досега опитите бяха ограничени до три, а сега няма ограничение. От там нататък с издръжката на това дете с финансови помощи, така че семейството да бъде облекчено изцяло при отглеждането на децата. Такси за детска градина, защо не и помощи за дрехи, учебни помагала и т.н. Това, което да даде възможност на българското семейство да не поема допълнителна тежест, а напротив да бъде насърчавано”, обясни Валери Симеонов.

Запитан колко ще струва тази идея на бюджета, вицепремиерът обясни, че все още не може да каже, тъй като предстои идеята да бъде обсъдена с коалиционните партньори от ГЕРБ. "Това е заложено в нашата програма. Смятам, че ще срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца в България е много малък", отбеляза Симеонов. Той уточни, че ще бъдат предприети и други мерки в няколко направления, освен насърчаването на раждаемостта и облекчаването на възможността на младите семейства да получат безлихвени кредити.

"Ще работим и в посока за привличането на българите от българските диаспори извън България - хората, които са с българско самосъзнание от Македония, Западните покрайнини, Украйна и Молдова”, обясни Симеонов. Според него не се подценява и въпросът, свързан със здравето на възрастните хора, защото те не бивало да се считат като елемент, който е изключен от демографията. "Работата в посока на профилактика, отколкото лекуването на вече установени болести ще осигури удължаване на живота. Неизолирането на хората в пенсионна възраст от трудовия процес и редица други цели сме си поставили за преодоляване на демографската криза”, допълни той по темата.

Водещи