Спор за 9 септември скара депутатите в парламента, „Демократична България“ напусна залата 09.09 | 10:30

По време на декларацията на левицата, прочетена от Александър Симов, парламентарната група на "Демократична България" напусна пленарната зала

От iNews.bg

Част от  депутатите се скараха заради 9 септември , когато през 1944 г. в България е извършен преврат. По време на декларацията на левицата, прочетена от  Александър Симов , парламентарната група на "Демократична България" напусна пленарната зала.

Пръв взе думата съпредседателят на "Демократична България"  Атанас Атанасов . За да има помирение, трябва да има покаяние, посочи той в декларация от името на парламентарната група.

"Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Искам без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило", заяви още Атанас Атанасов.

Александър Симов  от БСП обаче го контрира, че 9 септември е  празник за много хора, както и за родителите на депутатите от "Демократична България".

"От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от "Демократична България" Половината от тук са деца на старата номенклатура", започна своята декларация Александър Симов.

Той посочи, че парламентарната трибуна помни страшно много политически есета на тема 9 септември.

"Помни страшно много политически упражнения. Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма. 9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, които защото не могат да предложат план за България днес, постоянно да се опитват с мръсните с ипръсти да бъркат в историята", каза още Александър Симов.

По време на декларацията на  Александър Симов  депутатите от "Демократична България" напуснаха залата.

"Напускайте залата, доказвате само колко съм прав" , подчерта Симов.

По думите му от "Демократична България" са готови да кажат всичко, но когато дойде момента да чуят чуждото мнение, напускат залата. "Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъможност да родим съвместен проект за бъдещето.

По думите му онова, кето е станало може да бъде критикувано много, но е започнал строежа на една друга Бългаия. "Започна строеж на нещо различно и никой няма право да казва на хората, които са се борилии че са дали живота си, че са престъпници. Дадените жертви от левицата, срещат ето това - напускането на залата, махането от тук и след това после си викаме защо в България нищо не върви. Защото нашата история я използват ето такива - децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии", каза още  Александър Симов.

Според него на историята трябва да може да се гледа спокойно.

Водещи

Най-четени