Според Цветанов няма разкол в управляващото мнозинство 09.12 | 16:18

ГЕРБ не е зависима от главния прокурор Цацаров, заяви той

От Ростислава Иванова

"Управляващото мнозинство е стабилно. Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали няколкократно". Това увери председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той коментира пред журналисти в кулоарите на парламента въпросителните около единството на управляващата коалиция след хвърлената днес оставка на правосъдния министър Христо Иванов и обявеното персонално излизане в опозиция на лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

Повод за действията на решенията на Иванов и Кънев бе решението на мнозинството в парламента да наруши постигнатия "исторически компромис" от лятото, договорен с лидера на ДПС Лютви Местан за постигане на баланс между правомощията на съдийте с тези на прокурорите в новата двукамерна структура на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Ябълката на раздора стана приетото предложение на АБВ, внесено в последния момент, прокурорската колегия да има 11 членове – главният прокурор, 4-ма членове избрани пряко от прокурорите, 1 член избран пряко от следователите и 5-ма членове избрани от Народното събрание. Предложението на АБВ не бе подкрепено единствено от коалиционния партньор на ГЕРБ - Реформаторския блок.

 Попитан защо ГЕРБ са подкрепили предложението на АБВ за разпределението на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС), Цветанов посочи, че това е бил вариантът, събрал необходимата подкрепа.
"През последните дни бяха направени много консултации. Най-съществени бяха консултациите, които бяха направени във формата парламентарно мнозинство – ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ. Позицията на ПФ и АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията, което беше гласувано миналата седмица и в никакъв случай механичният сбор между ГЕРБ и РБ не можеше да промени нищо в това гласуване”, посочи Цветанов.

По думите му текстовете, заложени в първоначалния вариант на законопроекта за изменение на Конституцията в пленарна зала, са получили над 200 гласа.

"Бяха направени много взаимни компромиси. При внасянето на законопроекта, направените промени предвиждаха тайно гласуване и никой не говореше за явно. Сега предстои гласуването за явния вот. Знаете, избирането на парламентарната квота с мнозинство от две-трети вече е факт и също така председателстващ на пленума ще бъде министърът на правосъдието”.

Цветанов отклони и въпросите за евентуална обвързаност на ГЕРБ с главния прокурор Сотир Цацаров – съмнение, подклаждано от днешното гласуване, с което парламентарната му група даде предимство на прокурорската колегия спрямо съдийската във ВСС.

"Аз съм едно доказателство за това. При положение, че имах повдигнати три обвинения, смятате ли, че под някаква форма можем да бъдем зависими от главния прокурор”, попита риторично Цветанов, цитиран от Фокус.

На въпроса дали вече е разговарял с премиера Бойко Борисов по повод оставката на Иванов той отговори: "Да, разговарях. В днешния ден, през цялото време държим връзка, защото за мен е важно конституционните промени да станат факт и да търсим широка парламентарна подкрепа, която сме я търсили и до сега”.

 

Той не бил коментирал с премиера Борисов дали оставката на правосъдния министър ще бъде приета.  

Водещи

Най-четени