Спорните промени в Закона за МВР влизат в пленарната зала 03.06 | 08:21

Поправките не бяха приети от вътрешната комисия в Парламента

От iNews.bg

Спорните промени в Закона за Министерството на вътрешните работи влизат в пленарната зала на първо гласуване. Със законопроекта се предлагат промени, с които да се подпомогне професионалния състав на МВР с по-ясни и по-добри условия за работа, по-добра услуга за гражданите и модернизиране дейността на МВР.

Поправките обаче не бяха приети от вътрешната комисия в Парламента. Те получиха подкрепа само от ГЕРБ, 3-ма депутати гласуваха против, а 7 въздържал се.Това е втори опит за поправки в закона - първият миналата есен се провали.

Внесените промени в закона преразглеждат условията за работа и социалните придобивки на служителите на МВР. Целта е преструктуриране на разходите. Чиновниците в МВР да получават 12 вместо 20 заплати при напускане, платеният годишен отпуск да се намали от 30 на 25 дни, а парите за послужено време и храна да са част от заплатата, предвиждат промените.

 

Тази промяна обаче няма да засегне действащите служители, а ще се отнася за новопостъпилите. За служителите в администрацията пък ще бъдат прилагани текстове по Закона за държавния служител. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ще се преобразува в Агенция.

Водещи

Най-четени