Справяме се по-добре с европрограмите от миналия път 16.06 | 11:07

Договарянето и усвояването на средства се случва по-бързо въпреки новите правила, обясни Дончев

От iNews.bg

Сега България се справя по-добре с работата по оперативните програми на ЕС спрямо предишния път. "Изпълнението на европрограмите може да се окачестви като добро, ако сравните как България се справя с предишния програмен период", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС. "Договарянето днес е 2 пъти по-високо отколкото в стария програмен период. Плащанията са с една трета повече. А изпълнението тече в много по-трудна среда - спрямо новите регламенти, то е обвързано с реформи, които текат по-бързо или по-бавно”, обясни Дончев.

Той посочи, че е отлично изпълнението на ОП "Човешки ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност". "Транспорта и транспортна инфраструктура" също се движила добре. "По-трудно върви изпълнението на ОП "Околна среда" заради водната реформа. Трудно е изпълнението и при ОП "Наука". Не е вярно, че има програми, по които няма плащане. Относно Фонда за убежище и интеграция там плащанията са около 7%", посочи вицепремиерът. Томислав Дончев подчерта, че договорените средства към края на миналата седмица достигнали 37,5% от бюджета на програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Реално изплатените средства са над 10%.

"Ако погледнем програмите от структурните фондове и инвестиционния фонд, договореното е 42,6% от бюджета на програмите. Реално изплатените средства са 9.96%". За Програмата за развитие на селските райони договореното е 23.6%, а платеното 11.9%. Обявени са над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3 500 на стойност 8.322 млрд. лева", посочи Томислав Дончев. От друга страна, относно това дали се делят общините на наши и ваши, Дончев заяви, че не смята, че е така. "Когато се сключва договор не винаги даже се знае каква е политическата принадлежност на кмета. Хубаво е да се питат кметовете дали някои от тях не с идвали при мен, за да решаваме проблеми заедно”, подчерта той.

Вицепремиерът обясни, че посещението на президента на "Лукойл" вчера е било свързано с бизнес делата на компанията у нас. "Тя има голяма рафинерия, има планове за разширяване, планове за нови мощности. Общата задача е да няма контрабанда, защото от това страдат всички - търговци и държава. За нас на първо място е да имаме достъп до различни източници на газ, защото това значи сигурност. Това значи и конкуренция, да купуваме газ, който е на най-добрата цена. Веднага след това за нас е важно да съхрани ролята си на транзитьор, защото това означава приходи, сигурност и не само енергийна", каза Дончев. Той посочи, че страната ни не от вчера работи по тази тема с всички-с ЕК и Русия. Преди няколко седмици беше подписана пътна карта за разглеждане на възможностите на техническо ниво, което тече към момента за доставки на газ от юг, допълни той.

Водещи

Най-четени