Спряха камионите в цялата страна заради затрупани пътища 10.01 | 18:23

Положението в цялата държава се усложнява, спират и леките коли по редица отсечки

От iNews.bg

Обилният снеговалеж от последните часове, който обхвана голяма част от страната, отново доведе до затваряне на пътища. Ситуацията започна отново да се усложнява, поради което се налагат сериозни ограничения на трафика. На практика почти по цялата пътна мрежа е наложена забрана за движение на камиони. Изключения засега правят само пътищата София – Калотина, София-Култа, магистралите "Люлин", "Струма", "Марица", както и "Тракия", но само в отсечката от София до Зимница, обясни на редовния през последните дни брифинг в АПИ регионалният министър Лиляна Павлова.

"Цялата републиканска пътна мрежа се затваря за тежкотоварния трафик. Очакваме най-рано утре сутринта да можем да отворим направленията", каза тя, цитирана от "Фокус". Павлова апелира шофьорите да спазват ограниченията и поясни, че няма как да бъде отворено движението. Павлова даде пример как днес при отварянето на "Хемус" е имало 6 завъртяни ТИР-а.

Тя съобщи още и че изцяло затворени са за движение са проходите Айтоски, Ришки и Върбишки. Проходът на републиката е отворен само за леки автомобили, но ще бъде затварян периодично за почистване, когато има голямо натрупване. Същото важи и за Петрохан. Павлова допълни, че в Северозападна България пътищата са проходими при зимни условия, но само за лекотоварното движение.

Най-критична в момента е ситуацията в Бургаска област. Там са затворени и за леките коли всички пътища от третокласната мрежа. Засега отворено за движение, но със забрана за камионите е по направленията Бургас – Малко Търново, Бургас – Царево и връзката с магистрала "Тракия" при Зимница по обходния маршрут Средец –Болярово – Елхово. "Това е единственото възможно направление за Бургас и от Бургас във връзка с АМ "Тракия", каза тя.

"Останалите пътища от републиканската пътна мрежа – първи, втори и трети клас в цялата страна са отворени за движение за лекотоварните превозни средства", коментира министърът в оставка. По думите й в следващите часове с временни затваряния ще бъдат пътищата за територията на област Добрич, тъй като там има много сериозен ураганен вятър, подобен на този в Бургас.

Водещи

Най-четени