Спряха проверката за "унизителния обиск" над студентката Борислава 05.11 | 19:23

Видеокамерите и показанията на свидетелите са опровергали версията на момичето

От Теодора Кокаланова

Софийска районна прокуратура прекрати проверката срещу полицаи от Четвърто РПУ, които бяха обвинени от студентката Борислава Латинова, че й е бил направен "унизителен обиск". По думите на Латинова, на 17 октомври служителка на реда я е съблякла гола на улицата и е бъркала в бельото й.

Прокурорите обаче не са открили доказателства, които да подкрепят думите на Латинова. По тази причина съдът прекратява предварителната проверка за извършени неправомерни действия на полицейски служители от Четвърто РПУ- СДВР.

От прокуратурата уточняват, че са снети обяснения на посочените от Латинова очевидци, които се различават в значителна степен от твърденията на жалбоподателката. В техните разкази не се споменава за грубо отношение и бъркане под бельото на Латинова от страна на полицайката Нели Върбанова. 

Освен това се оказва, че видеозаписи от камери за наблюдение също опровергават твърденията на Латинова. "Твърденията на жалбоподателката се опровергават и от изготвената видео-техническа експертна справка", се казва още в постановлението на СРП за прекратяване. 

Полицаят Нели Върбанова беше обвинена в гавра с 20-годишната Борислава по време на обиск. Върбанова твърди, че обиск не е имало, а става въпрос за рутинна проверка, информира TV7. По нейните думи същата вечер е била нощна смяна, когато станало тежко криминално престъпление и е имало засилени мерки за сигурност, като проверки на автомобили.

Служителите на реда спрели автомобила на Латинова и извършили рутинна проверка. Върбанова твърди, че помолила учтиво жената да слезе от колата, тя слязла и съдействала на полицайката. Проверени били и нейните придружители. 

Борислава е съдействала и е била спокойна и адекватна, докато е и била извършена проверката. По никакъв начин не е изказала някакви протести, относно проверката, посочва в своята версия Върбанова. Тя отрича студентската да е била събличана гола. Проверката е траела около 5-6 минути. След това Борислава е била придружена от друг полицай до районното, за да даде писмени сведения, за хората, от които е била придружавана и не е оказала съпротива. Борислава е била с хора, които имат досиета в архивите на МВР. 

Водещи

Най-четени