Спънка за забраната за покупка на земя от чужденци 16.10 | 17:49

Мораториумът не мина в Комисията по външна политика

От Филипа Тодева

Парламентарната външнополитическа комисия не подкрепи проекта на решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до началото на 2020 г., съобщи председателят на комисията Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Според Стоилов, проектът, внесен от народни представители от "Атака", не предлага решение на темата, която засяга.

Той отбеляза, че въпросът има две страни - едната е по отношение на гражданите и юридическите лица от ЕС, а другата - по отношение на всички останали страни. В договора за присъединяването на България към Евросъюза е предвиден период от 7 години, в който има забрана за граждани и юридически лица от ЕС да купуват земя в България - срокът изтича в края на настоящата година.

"Ако някой говори за промяна, тя трябва да премине през предоговаряне на условията с останалите 27 страни-членки, тяхното ратифициране - добре разбирате какво означава това", посочи Стоилов.

Той отбеляза, че в момента, според Конституцията в тази й част, приета през 2005 г., у нас има разрешителен режим за придобиване на земя от чужденци.

Най-четени