Срам: Класическата гимназия не може да започне учебната година 17.09 | 20:05

Вместо да учат, класиците чистят и събират стъкла

От Лазар Тодоров

Закъснял ремонт на Класическата гимназия в столицата принуди възпитаниците й да открият учебната година в полуразрушено училище. Вместо да учат, децата ще чистят сградата до Женския пазар.

Сградата на 13-то училище се руши от години. Преди 2 години общината я затваря и оттогава досега е обитавана от клошари. От днес там ще учат бъдещите класици.

"Голяма част от прозорците в сградата са счупени. Налага се учениците сами да събират стъклата”, казва Теодора Трифонова.

Закъснял ремонт се прави и в Националното танцово училище. И там, и в Класическата, парите идват от Европа. И за двете училища отговаря културното министерство.

"Това е най-ранният срок, в който е започнал и стартирал ремонт. Следващият срок е до края на календарната година. Ако ние до края на годината не стартираме процедурата за започване на ремонта, това означава, че тези средства ще бъдат безвъзратно загубени”, обяснява Васил Василев, зам.-министър на културата.

"Хората, които са уговаряли и извършвали тези процедури, мисля, че говорим един език - български и всички знаем, че учебната година стартира на 15 септември”, заяви и Анна Донева, директор на балетното училище.

Ремонтите и в двете училища трябва да приключат до края на октомври, информира БТА.

Водещи

Най-четени