Средата на август - Реформаторите нямат идея за президент! Надяват се другата седмица 16.08 | 19:56

Димо Гяуров отказва, защото каузата била губеща, Трайчо Трайков пък смята, че има хора и с по-добри качества от неговите

От Ростислава Иванова

Все още няма фаворит за кандидат за президент на Реформаторския блок. Дясната коалиция ще изчака да види социологическите проучвания сред избирателите следващия вторник и на база резултатите от изслушването на кандидатите ще изберат най-подходящата кандидатура. Това съобщи пред журналисти съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски, предаде репортер на БГНЕС.

"Ако имаше фаворит, той щеше вече да е обявен за кандидат за президент. Все още няма фаворит”, каза Зеленогорски. И допълни, че до момента няма основание да се мисли за нови кандидатури.

Припомняме, че партиите в РБ предложиха общо 7 имена, като сред тях са бившият икономически министър, сега общински съветник от РБ Трайчо Трайков, депутатът от Гражданския съвет в РБ Гроздан Караджов, бившият шеф на разузнаването ген. Димо Гяуров и др. Днес Гяуров обяви, че оттегля кандидатурата си.

"За нас беше важно това, че всеки кандидат за президент разказа каква е визията му за президентската институция и отговори на въпроса на къде трябва да върви България. За нас евроатлантическата ориентация беше категорично подкрепена от всички кандидати, плюс ефективна съдебна власт, борба с корупцията и усилия в най-невралгичните точки на битието ни – образование, икономика, здравеопазване и отбрана”, изтъкна Зеленогорски.

Той посочи, че от Блока са удовлетворени от изслушването и на следващия Изпълнителен съвет във вторник ще видят социологическите проучвания и ще се информират за това до къде са стигнали допитванията в партиите. "На база и на изслушването ще започнем да търсим механизъм за вземане на окончателно решение", обясни Зеленогорски, който е начело на предизборния щаб на блока и на тези избори.

Според лидера на СДС в РБ Божидар Лукарски всички представени днес кандидати били достойни, макар и да не са излезли с решение. "Всички кандидати са достойни. Изслушванията продължават. Ще имаме още заседания. Не очаквайте днес да има решение кой ще е кандидат", каза лаконично министърът на икономиката.

"Времевият фактор е важен дотолкова, доколкото наближават изборите. Но по-важно е да намерим точния човек”, отбеляза подчерта Лукарски.

Той отказа да коментира отказа на ген. Димо Гяуров. А по отношение на кандидатите заяви: "Всички са достойни. Има неща, които лично на мен много ми харесват, но няма да коментирам кои”.

Той смята социологическото проучване за кандидатите за президент на РБ за много важно, "защото по един начин ние виждаме нещата от централите си, а по друг начин те изглеждат сред хората. Това също е нещо, което ще бъде важно за определяне на най-правилната кандидатпрезидентска двойка”, разясни Лукарски.

Предложеният от Гражданския съвет в РБ за президент Трайчо Трайков пък не смята, че е с най-добрите качества за президент от обсъжданите в блока, а и извън тях. "Много искам да изберем президент с много по-добри качества от моите", призна той пред журналисти.

"Всички ме познават достатъчно добре и нямаше нужда да ги убеждавам в качествата си. За мен по-важното беше да разбера дали имаме общо съгласие за това какво точно търсим. Според мен търсим човека, който ще бъде най-подходящият президент на България в тази уникално сложна обстановка в Европа и света. Това трябва да е човек, който да черпи мъдрост от житейския и професионалния си опит и да черпи сила от това, че съзнава къде иска да е България в институциите на свободния свят и че можем да говорим като равни с равни с други хора, а не да се вцепеняваме от страх пред един или друг диктатор. Дали всички споделят това виждане, според мен не е 100% ясно”, коментира Трайков.

1764700

Според него "все още конюнктурата се развива по начин, по който да прави възможни различни сценарии". "Не очаквам в следващите три-четири дни да има решение коя ще бъде номинацията на РБ. За мен най-важното е дори човекът да не е от номинираните досега, да е най-подходящият за България човек. Трябва да бъде избран най-добрият. Все още няма отговор дали в някакъв момент общото мнение няма да приеме това, че бихме могли да подкрепим издигнат от друга политическа сила по-добър кандидат. Поставих този въпрос, за да провокирам и видях, че никой от тях няма отговор в момента. Дай Боже, ГЕРБ да ни изненадат и тогава да се избира между две добри неща. Искам ГЕРБ да издигнат прекрасен кандидат така, че българският народ да избере не от две злини по-малката, а от две хубави неща по-голямото”, заяви бившият икономически министър на Борисов.

Относно качествата си той скромно заяви: "Предпочитам да не съм аз този човек, защото много искам да изберем президент с много по-добри качества от моите, дори и да не е в този списък".

За хора като мен президентската институция не представлява някакъв мечтан стил на живот или връх на професионалната кариера”, каза още Трайков. И допълни, че "от човека, който ще бъде на това място, зависи какъв ще е стилът на живот и житейските перспективи на децата ни".

Генерал гяуров се оттегли от надпреварата за номинация на РБ, като сподели, че е дошъл на днешното изслушване, за да благодари за оценката, която е получил, от факта, че е споменато името му. Дългогодишният седесар и бивш разузнавач номер едно.

"Лично аз виждам десния кандидат по по-друг начин. Концепцията за излъчване на десен кандидат и то особено от името на гражданското общество, като доста по-различна. Ако бях на мястото на Блока бих направил отворени предварителни избори с възможността да бъдат издигани кандидатури не само на отделните партии, а на всички формации, участващи в гражданското общество", каза Гяуров.

Според него, тогава би се ангажирала подкрепата не само на тези 200–300 хиляди гласа, с които РБ разполага, а и на всички онези 500-600 хиляди потенциални десни хора, които през последните години не отиват на избори.

"Свикнал съм да участвам в състезание за победа, а не за присъствие. Няма как да бъда кандидат", категоричен бе Димо Гяуров и отказа да дава оценки на другите кандидати.

Според него на финала отново ще се стигне до излъчване на кандидат от ръководството на политическите сили. "Тази процедура няма да се различава много от онази процедура, която преди дни наблюдавахме в БСП. На дясното не му отива да прави това”, убеден е Димо Гяуров.

Запитан как гледа на лансирана идея от лидера на БЗНС Николай Ненчев, че може би РБ трябва да подкрепи кандидат на ГЕРБ, той посочи, че "това в никакъв случай не бива да се случва".

"Когато РБ се създаваше, неговият хоризонт беше зададен до извървяване на пълния цикъл от избори, тоест до президентските. Оттук нататък РБ е на кръстопът или трябва да подмени собствения си основополагащ документ, да постигне други договорки, да се преформатира. Едно такова начинание ясно би определило бъдещето”, заключи Гяуров.

Водещи

Най-четени