Средно по двама се борят за място във ВТУ 05.07 | 16:32

Кандидатите са с 550 по-малко спрямо миналата година

От Кремена Крумова

Общо 4 150 са кандидат-студентите, които са подали документи за изпитната кампания на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" тази година, пише Север.бг.

Спрямо минлата година желаещите да учат в университета са с 550 по-малко от миналата година. Най-много желаещи да учат във ВТУ са от област Велико Търново, следвани от тези в областите - Плевен, Габрово, Ловеч, Враца и Стара Загора и Благоевград.

2 494 са местата по държавана поръчка във ВТУ, от тях 1957 са за редовно обучение, а 537 - задочно.

За тази учебна година няма увеличение на семестриалните такси. Най-скъпо остава обучението във Факултета по изобразителни изкуства - 840 лева годишно, Информационни и компютърни технологии - 760 лв. годишно, Финанси и Право - 554 лева на година.

Кампанията започва на 7 юли. Сред първите изпити са тези по чижди езици: английски, немски, френски, испански и руски. Изпитната сесия приключва на 17 юли.

Сред най-предпочитаните специалности, според желанието на кандидат-студентите, се нареждат: "Право", "Психология" и "Английски с втори чужд език".

Най-нисък е интересът към "Туризъм", "Журналистика", "Философия" и "Международни икономически отношения".

На всички кандидат-студенти, които са рожденици по време на кампанията са предвидени подаръци - поздравителни картички и книги.

Водещи

Най-четени