Средствата за пенсии и социални плащания са осигурени, увери Адемов 12.11 | 14:47

240 млн. лв. повече влизат в бюджета на държавното обществено осигуряване

От Христина Рафаилова

Средствата за пенсии и социални помощи и плащания са осигурени. Това увери ресорният министър Хасан Адемов по време на първо четене на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО).   

"Стъпките в бюджета на ДОО за идната година са малки, но вярваме, че сме успели с малки първи стъпки да възродим надеждата", коментира той. Адемов припомни, че догодина над 8 млрд, лв. ще бъдат отделени за плащанията за възраст. 

Министърът заяви, че кабинетът ще направи всичко възможно да размрази плащанията за най-уязвимите групи в обществото.  

"В случая без значение е отговорът на въпроса кой вкара във фризера пенсиите и заплатите, защото е ясно, че това е правителството на ГЕРБ.От изказванията на ГЕРБ останах с впечатление, че вувузелите на тяхната социална агресивност не са в състояние да изтрият усещането за тяхната вина", коментира той. 

Адемов определи като амбициозна приходната част на бюджета. Тя била предизвикателство за  пазара на труда и за приходните агенции. Той уточни, че догодина са заложени 240 млн. лв.  повечеда влязат в бюджета на ДОО. Те ще дойдат основно от увеличението на максималния осигурителен доход, по-високите прагове и увеличението на минималната работна заплата на 340 лв. 

Разходната част била умерено оптимистична, заяви министърът.  160 500 000 лв. са за изплащане на повишените пенсии от 1 април 2013 г. като база за 2014 г., обясни той. 

Той коментира увеличението на възрастта за пенсиониране следващата година. За пореден път той заяви, че покачването й няма алтернатива, но цялата цена не може да бъде платена от хората, които сега трябва да излязат от пазара на труда. Министърът припомни, че те вече са преживели няколко увеличения на възрастта, уточнява БТА.  

Водещи

Най-четени