Срещата ЕС - Западни Балкани ще е в София 09.10 | 16:18

Антируските санкции ще са сред обсъжданите теми по време на европреддседателството

От iNews.bg

Западните Балкани ще са един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като темата ще бъде разглеждана в три аспекта: европейската перспектива на балканските държави, сигурността и миграцията и свързаността между държавите. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с представителите на чуждите медии у нас, която се състоя днес. Разговорът се проведе по инициатива на Клуба на чуждестранните кореспонденти в България.

Министър Павлова поясни, че България ще работи за ясна карта за присъединяване на всяка една от държавите на Западните Балкани, без да създава фалшиви очаквания, но с конкретни стъпки и стратегическо партньорство за страните, които имат нужда от експертиза за подготовка на институциите си. По темата за сигурността министърът сподели, че още в края на октомври, в рамките на Естонското председателство, София ще бъде домакин на годишна среща ЕС- Западните Балкани на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Лиляна Павлова подчерта огромното значение на коридор №8, развитието на железопътната инфаструктура, въздушната свързаност, енергийните междудържавни връзки и отпадането на роуминга за Западните Балкани в контекста на дигиталната свързаност.

Тя изрази българката позиция, че кохезионната политика е основополагаща за преодоляване на различията между държавите-членки и бъдещето на Европа. "Ние подкрепяме въвеждането на иновативни подходи и финансови инструменти, но сме убедени, че грантовото финансиране също трябва да се запази. Трябва да намерим точният баланс между двете", каза министър Павлова.

Сред обсъжданите теми бяха Шенген и реформите на Еврозоната, логистичната подготовка, основните срещи по време на председателството ни, въпросите, по които според българската страна ще трябва да се търси компромис между страните членки и много други.

На въпрос на информационна агенция ТАСС дали санкциите срещу Русия ще бъдат обсъждани по време на българското председателство, министър Павлова посочи, че те ще се обсъждат в различни формати, ще бъдат направени анализи какви са последиците от тях върху икономиките, за да се намери най-доброто решение.

Водещи

Най-четени