Срещу 5 бона Данчо Лихваря уреждал роми със социални помощи 25.01 | 10:29

Мъжът е задържан за издаване на фалшиви решения от ТЕЛК за астма на 20 деца

От Диана Цветкова

Престъпна схема за изготвяне и продаване на фалшиви решения от ТЕЛК, използвани за получаване на социални помощи за деца, е разкрита от полицията в Костинброд.

Задържани са 37-годишният Й. Г., по прякор Данчо Лихваря, от Долна баня и неговата племенница.

Срещу 5000 лева Данчо Лихваря издавал фалшиви решения от ТЕЛК – най-често освидетелстване за астма, на деца от ромски произход, чиито родители впоследствие подавали молби в "Социално подпомагане". Така получавали помощи в размер на 260 лева на месец за едно дете.

Освен това родителите са получили еднократно доплащане за минал период (3 години назад) в размер между 5000 и 6300 лева според конкретния случай. По първоначални данни към настоящия момент щетите, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 200 000 лева.

Установени са 20 такива решения, издадени уж от Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област, като справка в Регионалната здравна инспекция показала, че такива документи не са издавани по официален ред, а имената в тях не са освидетелствани.

Част от фалшивите експертни решения били с номера, отговарящи на реално освидетелствани лица, но в тях били вписани данни на други хора – деца от ромски произход, родени между 2005 и 2009г., които реално не страдат от заболяването.

След задържането на Данчо Лихваря е станало ясно, че той е получавал по 5000 лева на решение. Схемата е прилагана от декември 2011 г. до края на 2012 г. Към момента са установени общо 20 идентични случая на територията на Долна баня, получени са сигнали и за 5 случая в Самоков, 5 в Ихтиман и един в Елин Пелин, които се проверяват.

Лихваря, който е осъждан за унищожаване на чуждо имущество и има регистрация за средна телесна повреда, е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство за съставяне на фалшиви документи.

Установено е, че в част от случаите като посредник в сделката по предаването на фалшивите решения и получаването на парите е била 24-годишната племенница на Данчо Лихваря. Двамата родственици са задържани за 24 часа.

Спрени са социалните помощи на 20 родители, възползвали се от фалшивите решения, и ще им бъдат повдигнати обвинения за документни престъпления. Продължава работата по установяване и на други родители, ощетявали държавата чрез фалшивите документи.

Водещи

Най-четени