Става ясна съдбата на разрушения паметник пред НДК? 02.09 | 21:50

Обсъждат девет проекта за промяна на пространството

От Теодора Кокаланова

Предстои обсъждането на нови девет проекта с предложения за промяна на пространството около паметника "1300 години България" пред НДК, популярен и като "нищото" заради неугледния си вид и разбитите и откраднати елементи от него.

"Ограбиха го, разрушиха го, а сега и общината подпомага за разрушаването му", с тъга подчертава проф. Валентин Старчев, който е автор на монумента. Той сам е предлагал много пъти да реставрира собствената си творба. По думите му композициите на фигурите са неутрални, човешки, че в тях няма нищо свързано с политика.

Градските съветници не могат да достигнат до консенсус по въпроса какво да се прави с паметника. Противоречието идва от текстовете в конкурсната документация, където се допуска както пълно реновиране на паметника, така и премахването му, съобщава TV7. Зад идеята паметникът да се запази и обнови застават Съюзите на художниците и на архитектите. От другата страна са радикалните мнения за премахването му.

"Има конкурс, но той е замислен като начин за събиране на идеи и обсъждането им", заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов. По думите му част от предложенията са за частично запазване на паметника. Зам.-кметът е категоричен, че ако няма достатъчно добър проект общината няма да избере никого, защото онова, което ще се направи, трябва да отговоря на вижданията на софиянци.

 

 

 

Водещи

Най-четени