Ставаме изобретателни в борбата за паркинг 16.12 | 08:29

С незаконни подръчни материали си пазим мястото за колата

От Цанка Донкова

Станали сме изобретателни в борбата да осигурим паркинг на колата ни. Всякакви подръчни материали в това число вериги, кашпи, пана, кошчета или бутилки са включени в употреба. Тези предмети могат да бъдат видени при всяка обиколка в центъра на София, съобщава в. "24 часа".

От началото на годината са иззети 215 незаконни съоръжения, според справка в Центъра за градска мобилност. Въпреки това хиляди предмети продължават да пазят паркоместа в малките улички в столицата, около кооперации, магазини и офиси и превръщат центъра в незаконен частен паркинг.

По принцип процедурата предвижда, че за да се премахнат тези съоръжения, първо ътябва да бъде констатирано нарушение от Столичния инспекторат.

Хората обаче не се ограничават в изобретателността си само до поставяне на разни предмети, но и премахват поставените край тротоарите антипаркинг стълбчета.

Така за 2013-а са изкъртени над 1070 съоръжения в двете зони за паркиране, които пречат на шофьорите да завземат трасетата на пешеходците. Статистиката сочи още че най-много посегателства са по-евтината зелена зона - общо 628 колчета са изпочупени там. В синята зона техният брой е 459. Въпреки това никой не е задържан за нарушенията. Една от причините е, че вандалските прояви се случват през нощта.

Обществена поръчка за 12 600 антипаркинг стълбчета е обявена от ЦГМ, за да се възстанови изпочупеното. Те трябва да заменят липсващите, освен това ще се използват за подмяна на повредените, амортизираните и за улици, по които все още няма съоръжения, ограничаващи на паркирането. Предвижда се тази бройка да стигне за следващите 2 г. За същия период са и поръчаните 5090 табели.

От ЦГМ предприемат и още мерки. Заради износване пък напролет цветната боя, която указва началото и края на синята и зелената зона по улиците, ще бъде опреснена. За целта от ЦГМ са заявили доставка на синя боя за 3600 кв. м, зелена - за 800 кв. м, и бяла - за 2100 кв. м.

Водещи

Най-четени