Стажантите вече с договор и осигуровки 20.10 | 14:26

С тази мярка ще се бори младежката безработица

От Христина Рафаилова

Социалното министерство ще бори младежката безработица като предложи по-добри условия за стажантите.

От ведомството на Хасан Адемов предлагат неопитните кадри да стажуват, след като сключат договор. Също така се предвижда да им бъдат внасяни осигуровки.

Мярката се предприема, за да се пребори изключително високият брой на незаети българи на възраст до 29 години, съобщава Нова телевизия. 

С въвеждането на подобни преференции младите ще се преборят с вечния проблем в търсенето на работа – исканите от работодателите години стаж. 

От ведомството предвиждат промяна в Кодекса на труда, с която да се премахне практиката стажантите да работят без заплащане. 

 "Нормално е да се заплаща на човека още от първия ден, защото той ще извършва реална работа още първия ден - смята и Томчо Томов от Българска стопанска камара. - Но това изисква допълнителни инвестиции. Трябва да се инвестира в условия на безопасност на труда, в ментор - наставник на този човек, който да отделя от времето си и да му помага при разрешаването на различни казуси".

За да бъдат стимулирани и работодатели да наемат стажанти на заплащане ще се предприемат различни мерки като възнаграждение за наставниците. 

Водещи

Най-четени