Стане ли Мартин Шулц президент на ЕК, България влиза в Шенген 03.04 | 13:43

В това е убеден лидерът на БСП Сергей Станишев

От iNews.bg

"Ако Мартин Шулц стане президент на Европейската комисия, България ще стане член на Шенген". Тази закономерност обяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев на среща с избиратели от столичния район Слатина.

"Затова е важно и кой управлява в Европа. Само победа на социалистите е гаранция, че Българи няма да е втора категория в ЕС”, смята Станишев.

"Социалистите бяха тези, които отстояваха, че след като е казано 1 януари 2007 г. и България изпълнява своите задължения, които е поела, трябва да стане член на ЕС. Същото важи и за Шенген”, подчерта лидерът на БСП.

Станишев обясни, че един от най-острите проблеми в Европа е младежката безработица и изисква реакция и политическа инициатива, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Разгледахме опита на различни страни в Европа, разработихме го и започнахме европейска кампания. На лице е решение на ЕС - 6 млрд. евро от януари тази година са за специални програми за младежка заетост и преквалификация. И това е конкретен резултат, който ние сме постигнали, социалистите в Европа. От тази програма около 100 млн. са за България", посочи социалистът.

Според него тези пари не са достатъчни и затова в Манифеста на ПЕС ясно е казано, че ако европейските социалисти спечелят евроизборите, ще поискат да се намерят резерви в бюджета и значително да се увеличи тази програма.

Станишев поясни и че друго от предложенията в Манифеста е да се намери начин приблизително да се изравни минималната работна заплата в ЕС.

"В нашата програма ние сме записали за България 450 лв. и то постепенно, през тези години от мандата, ще се достигне. Това направихме и от 1 януари и ще продължим", заключи Станишев.

Настоящият председател на Европейския парламент Мартин Шулц преди месец бе издигнат от европейските социалисти за кандидат за поста на Жозе Барозу.

"Моето усещане, когато пътувам в страната е, че партията е осъзнала важността на тези избори. Те са по-различни за цяла Европа", посочи Сергей Станишев

"10 години вече европейските институции се доминират предимно от десницата и резултатите са налице", заяви социалистът.

Той припомни, че разходите на държавите е трябвало да бъдат ограничени и то за сметка на социалните ангажименти.

"Най-яркият пример за тази политика е Симеон Дянков. Това доведе до отнемане на права, които вече бяха придобити – Швейцарското правило за пенсионерите, пари за майчинство и много други”, допълни той.

Водещи

Най-четени