Станишев: В БСП се надпреварват кой е по-красив, вместо да формират политики 23.02 | 16:00

"Когато няма диалог, трудно се постига обединение, коментира той ситуацията в партията. И изрази тревога от кампанията по номиниране и избор на лидер, която се извършвала по много неясни правила

От iNews.bg

БСП е в надпревара кой е по-симпатичен, красив или какви грехове има, а не формира политики. Повече се занимаваме със себе си, отколкото с това, което вълнува хората, не се занимаваме с реалния живот. Тази критика отправи президентът на ПЕС Сергей Станишев преди заседанието на червения пленум, който се събра на "Позитано" 20, цитиран от " 24 часа ".

"Тръгваме към конгрес на партията без никакви политически послания, допълни той. Улисани в тази надпревара, не заемаме позиции и не печелим доверие", допълни Станишев.

Той даде пример с темата за еврото, по която в последните дни се разгаряла "излишна истерия". 

"БСП има ясна позиция от конгрес на партията с конкретни предложения. Но никой не поставя същинският въпрос - че въпросът за еврото е за това дали България иска да е в ядрото на ЕС или в периферията", обясни Станишев.

"Когато няма диалог, трудно се постига обединение, коментира той ситуацията в партията. И изрази тревога от кампанията по номиниране и избор на лидер, която се извършвала по много неясни правила. Всички разумни предложения да направят този вот прозрачен бяха отхвърлени, а апаратът е превърнат в инструмент за натиск при номинации, обясни Станишев и упрекна червената ЦИК, че дописва правилата".

Кампанията върви конструктивно, много добри кандидати има, коментира пък зам.-шефката на червената група Весела Лечева. Има различни мнения по отношение на лидера, но това е добър начин хората да си изразяват мнението, допълни тя. А по повод обвиненията за натиск обясни, че за целта БСП има добре работеща контролна комисия.

След като аз не съм правил организация, а имам номинации, значи е нормално, каза пък Костадин Паскалев.

Имам номинация, но има много опции, при нас всичко е предпоследно, обяви и лидерът на червените в Пловдивско Георги Гергов.

Пленумът днес трябва да насрочи дата за червения конгрес през май.

Форумът да е преди избора на председател, поискал обаче в залата Михаил Миков. Досегашният председател да се отчете на органа, който го е избрал и конгресът да приеме политическата рамка, в която ще работи бъдещият лидер, аргументирал се той. Не може първо да го изберем и после да кроим рамка според човека, конгресът задава рамката, в която се изготвят платформите на кандидатите, обяснил бившият соцлидер.

Проф. Захари Захариев пък поискал конгресът да проведе едно заседание преди избора и едно - след него.

Водещи

Най-четени