Станишев: ГЕРБ не желаят промените, които се реализират 28.06 | 12:45

Без промените в Закона за енергетиката, без решението, което позволява те да влязат в действие своевременно, от 1 юли хората щяха да плащат с близо 20% по-високи сметки

От Кремена Бедерева

Въпреки бойкота българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите. Това каза от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Поводът за декларацията е работата на българския парламент, неговата законодателна дейност в ситуация, която е доста необичайна за работата на парламента. Свидетели сме на граждански протести през последните дни, на опитите тези протести да бъдат яхнати от политически, икономически, корпоративни цели", каза още Станишев. 

"Въпреки тази среда българският парламент показа волята да работи в интерес на гражданите", посочи Станишев. "По време на кампанията за изборите Коалиция за България пое ясни ангажименти към българските избиратели – да се работи в интерес на хората, техните интереси да се защитават, дори когато става дума за натиск и орязване на много частни корпоративни интереси с много мощ", припомни Станишев.

По думите му работата на парламента през тази седмица ясно доказва решимостта ангажиментите, които са поети, да бъдат изпълнявани. Най-важното доказателство за това са приетите промени в Закона за енергетиката.

"Българското общество се събуди. Повод бяха необяснимите и непоносими цени на тока. Протестите не са само заради цените на тока, а заради общото усещане, че държавата не е прозрачна, не личи да защитава интересите на България", смята Станишев.

По думите му на 26 февруари на Консултативния съвет за национална сигурност беше заявено, че трябва да се промени моделът на ценообразуване на енергетиката. Трябва да се потърси начин тежестта на крайния потребител да бъде облекчена. "Въпреки бойкота на работата на парламента от ПГ на ГЕРБ - това се случи."

Станишев обяви, че "ГЕРБ не желаят промени, които се реализират. Без промените в Закона за енергетиката, без решението, което позволява те да влязат в действие своевременно, от 1 юли хората щяха да плащат сметки, с близо 20% по-високи."

Червеният лидер попита: "Задавам въпроса към тези, които бойкотират заседанията – това ли искате – от 1 юли българите да бъдат още по-затруднени за плащането на сметките?." Той благодари на ДКЕВР, която в диалог с правителството е работила по нов модел. Станишев благодари на министъра на икономиката и енергетиката.

Според него българските граждани трябва да знаят какво се променя с новия модел, с новия Закон за енергетиката - намалява се студеният резерв. "За повечето хора това нищо не говори - това обаче означава спестяване на близо 200 млн. лв. годишно и да се позволи намаляването на цената на тока."

По думите на Станишев "промените в закона дават възможност за отпушване на българския износ. Тази преграда, това препятствие се отпушва."

Червеният лидер бе категоричен, че "огромна част от българите имат нужда от спирането на ръста на цените на тока, имат нужда от решимост това да се случи и това се случва с тези промени. По този начин се засягат интереси за стотици милиони левове. Но най-важното за нас са интересите на българските граждани."

Станишев коментира и отпадането на данък "колиба" - "циничен закон, който бе въведен от ГЕРБ". Този данък отпада и третият закон, който бе приет днес, е за защита на българските лекари.

"Това са все ясни мерки, действия на българския парламент, в обществен интерес и ще продължим по този път", завърши Сергей Станишев.

Водещи

Най-четени