Станишев: Европейският енергиен съюз не трябва да се използва за политически дивиденти 07.05 | 16:15

За по-социален живот в Европа е нужна победа на социалистите, смята той

От Цанка Донкова

Създаването на Европейски енергиен съюз не е тема за набиране на политически дивиденти. Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция във Велико Търново. Станишев допълни, че идеята за този съюз не е от вчера, но в момента лансирането на тази инициатива от президента Росен Плевнелиев е по-скоро политическа конюнктура.

"Инициатива, подчинена на политическа конюнктура, няма перспектива. Би имала такава само ако е последователна политика на ЕС", уточни лидерът на БСП и председател на ПЕС.

Станишев припомни още кризата с газа от 2009 г. и посочи, че сега е моментът да се покаже политическа воля и да се направи ЕС по-малко зависим от доставките на газ от Русия.

"Тогава икономиката понесе загуби от над 200 млн. евро, а страната ни не бе компенсирана. Също тогава се каза, че е настъпил моментът да се извлекат поуки и да се изградят интерконекторни съоръжения, така че да бъдем по-единна енергийна общност”, посочи той и уточни, че до момента практически нищо не е направено.

По отношение на сегашната ситуация в ЕП Станишев коментира, че благодарение на ЕНП и с гласовете на депутатите от ГЕРБ се е приела една резолюция по повод събитията в Украйна и Русия, която призовава да не се изгражда "Южен поток".

"Това за мен е скандално. Защо, ако искат да накажат Русия, наказват България? Ако искат да накажат Русия, защо не спрат "Северен поток"? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?”, попита Станишев.

Лидерът на БСП и председател на ПЕС посочи, че за по-социален живот в Европа е нужна победа на социалистите. Станишев посочи, че макар евроизборите да изглеждат далечни на българина, този път вотът на всеки един има значение.

"Този път всеки един от нас има възможност да повлияе на избора на президент на ЕК и гласът на хората ще има значение”, заяви той. Станишев посочи още, че след управлението на ГЕРБ на българите им е много трудно, но правителството на Орешарски може и успява да прави социални промени в България. Според него има какво още да се направи за хората.

Станишев коментира и Мартин Шулц. По думите му той винаги е защитавал справедливи каузи, свързани с България, като се започне от присъединяването ни към ЕС и се стигне до темата Шенген.

"ЕС се намира в криза, не само финансова, но и политическа – криза на доверието. Все повече европейци са разочаровани от ЕС, тъй като в продължение на десетилетия съюзът имаше силата на гаранция за по-добър живот на всяко следващо поколение. Сега посоката се загуби и все повече хора се разочароват и смятат, че по-голямата част от проблемите идват от управлението на ЕС и в голяма степен това е така", заяви Станишев. Той допълни, че сега е моментът да се промени посоката за развитие на Европа.

Водещи