Станишев: Заради ГЕРБ ситуацията в момента е експлозивна 24.06 | 12:43

Правителството гледа напред без намерения за подаване на оставка

От Елица Елефтерова

Ситуацията в България е експлозивна - като в тенджера под налягане. Това е, защото три години и половина живяхме под авторитарното управление, в което биваше потушено всяко противоречие.

Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев по повод нестихващите протести в страната в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе", цитиран от в. "Труд". На въпрос дали ежедневните демонстрации у нас са разбираеми за него, председателят на БСП направи паралел с февруарските протестни шествия срещу кабинета "Борисов".

"През февруари се формира протестното движение не само заради високите сметки за електричество, но и защото хората смятаха, че държавата не прави нищо, за да защитава техните интереси. Това доведе до предсрочни избори през май. В българското общество нервите са много обтегнати и ако някой нерв бъде докоснат погрешно, реакцията е много силна", посочва Станишев.

Политикът подчерта, че правителството е научило урока си след казуса "Пеевски" и гледа напред без намерения за подаване на оставка. "Сега е важно да обърнем внимание на реалните проблеми - цените на електричеството, борбата с бедността, съживяването на икономиката. Всичко това е в списъка на Пламен Орешарски", подчертава социалистът.

Преди два дни европейските социалисти засвидетелстваха пълната си подкрепа за лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев, както и за кабинета "Орешарски”. Това стана ясно от думите на шефа на групата на ПЕС в европарламента Ханес Свобода.

"Протестите могат да са добри, ако са конструктивни. Те показват какви промени са нужни, ако хората са готови на диалог. Искаме да пожелавам успех на правителството и на БСП, защото те трябва да направят това, което трябва да се направи и в цяла Европа – да се работи за създаването на работните места и утвърждаване на демокрацията, икономическото развитие и просперитета."  Така Свобода коментира ситуацията в страната.

 

 

Водещи

Най-четени