Станишев: Изборът на нов главен прокурор е опорочен 24.11 | 17:01

„Борисов дава указания на ВСС как да гласува“, възмущават се от БСП

От Филипа Тодева

Процедурата за избор на нов главен прокурор вече е опорочена под натиска на Борисов и на Цветанов. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Варна.

Той изрази възмущението си от опитите на Бойко Борисов да дава указания на ВСС как да гласуват. "Никой министър-председател не си е позволявал да дава такива указания - как да се проведе процедура за избор за ключов пост в съдебната власт. Това е нечувано”, каза Станишев.

По думите му незаконно се преминава към явно гласуване. "Страх ги е от тайното гласуване на членовете на ВСС, защото не могат да го контролират, а целта е да има контрол върху гласа на всеки член на ВСС. Това е скандално”, добави лидерът на БСП. Той изтъкна, че това противоречи на закона и на принципите на независимост на съдебната власт и за това ще бъде информирана ЕК.

По отношение на актуалната в цяла Европа тема за бюджета на ЕС, лидерът на БСП заяви, че е важно бюджетът да бъде инвестиционен инструмент за създаване на работни места във всички страни.

"Това което ме притеснява е, че българското правителство не успява да защити българските приоритети и национални интереси”, добави Станишев. Той даде пример с парите за Козлодуй и за земеделие.

Водещи

Най-четени