Станишев: Имаме нова геополитическа ситуация, пълномащабна война в Европа 30.04 | 15:15

Той призна още, че не е имал съмнения, че това ръководство на БСП няма да го предложи в евролистата.

От iNews.bg

Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни, коментира евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Според него европейските избори могат да бъдат захлупени от грозната национална кампания. Той смята, че както в Европа, така и в България трябва да се мине към класически коалиции.

"Нараства евроскептицизма. Ние се отнасяме към ЕС като консуматори и не заемаме проактивна позиция. Тези европейски избори могат да бъдат захлупени от грозната национална кампания. Имаме нова геополитическа ситуация, пълномащабна война в Европа, делът на БВП на Европа намалява. Подложени са на съмнение и демократичния модел от авторитарни режими. Необходимо е ЕС да се промени и акцентът трябва да бъде върху икономическото развитие. Важна е квалифицираната работна ръка. Трябва както в Европа, така и в България да се мине към класически коалиции", заяви Станишев, цитиран от БНТ.

Той призна още, че не е имал съмнения, че това ръководство на БСП няма да го предложи в евролистата.

"Не съм имал съмнения, че от онова ръководство на БСП няма да бъда предложен за евролиста. Защото още в 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво". Като преизбран президент на ПЕС през 2019 г. имах най-много номинации, но този факт не попречи на Нинова да ме извади от листата. Националният съвет обаче се разбунтува, реши, че това ще е вредно за БСП, за авторитета на партията и обърна вота. Още тогава знаех, че моето политическо убеждение и поведение ще има политическа и лична цена. И тогава, и сега съм готов да я платя", коментира Станишев.

"Сега в тази кампания извървях цялата процедура по номинации. Искам да им благодаря за доверието. Това, което говоря за БСП, го казвам с болка. Искам да кажа на тези, които ми дадоха доверие - не съм ги забравил. Пожелавам успех на кандидатите на БСП. Въпреки че някои от тях биха стояли по-добре в листата на "Възраждане". Ако сред тези избори БСП не намери инстинкта за промени в ръководството прогнозата ми е, че упадъкът ще стане необратим", заяви още Станишев.

Той коментира, че дали ще продължи в политиката е функция на това дали ще усети, че има обществена необходимост за различна политика от това, което виждаме днес, и хора, които са готови да тръгнат в тази посока.

"Аз съм политически човек. Това не може да бъде на всяка цена. Постигнал съм повече от всеки един политик както в България, така и в Европа. Запазил съм определена политическа наивност и романтизъм. Това дали ще продължа в политиката е функция дали има обществена необходимост от различна политика. Не е на всяка цена, но не го изключвам", заяви Станишев.

Водещи

Най-четени