Станишев: КСНС трябваше да се проведе по-рано 22.11 | 11:25

Според него КСНС трябваше да се проведе по-рано

От Ивелина Георгиева

Основното послание от Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е, че има единна политика на държавата по проблема с бежанците.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев при откриването на кръгла маса на тема "Изгубени граници – новата политика на ЕС тема убежища и имиграция".

Според него КСНС трябваше да се проведе по-рано, защото проблемът с нелегалната миграция не е от ноември. По думите на Станишев основният извод от КСНС е, че българската държава има план за действие, обхващащ всички институции на изпълнителната власт – от граничния контрол през настаняването на бежанците, стигайки до важните теми за здравното осигуряване на тези хора.

Като държава имаме цялостен план за действие, който включва и активни външнополитически действия, категоричен бе Станишев.

Той призова да подходим към бежанците чисто човешки, като хора, които са изпаднали в беда. "България има силна традиция на толерантност към различните хора", каза социалистът и припомни, че с основание страната ни се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. "Затова е важно да стъпим на тези традиции", изтъкна Станишев.

Според него в условията на криза и несигурност пристигнаха маса хора с различна култура, религия, без работа и това създава основание за страхове и насаждане на ксенофобия, затова българското правителство трябва да даде отпор.

По думите му темата с бежанците и нелегалната миграция трябва да бъде по-активно разглеждана и на европейско ниво.

"Европейският съюз се нуждае от това да намери верния баланс между тезата, че Европа трябва да бъде едва ли не крепост и да се барикадира и тезата да приеме всеки независимо с какви мотиви и по какъв начин е пристигнал в ЕС", коментира Станишев.

Той подчерта, че подходът и каузата за солидарност дори вътре в ЕС през последните години са силно ерозирали. Това много ясно личи и в отношенията в рамките на ЕС и реакциите на обществата на страните, които са по-богати, смята социалистът.

Той допълни, че сме свидетели на политики, действия и реакции на враждебност към бежанците.
Станишев заяви, че държавата ще разчита най-вече на европейска солидарност относно решаването на проблема, защото за България 10 000 бежанци е изключително голям проблем, отчитайки бюджета и условията на бедност в страната.

"10 000 бежанци за България са много повече, отколкото 100 000 за една Германия, затова ще разчитаме на европейска солидарност", коментира той.

Според него малко се говори по същността на проблема с нелегалната миграция, а когато се говори с малко аргументи, особено по време на криза и няма широка обществена дискусия, се създават условия за страх за спекулации и засилване на ксенофобията.

Водещи

Най-четени