Станишев: Левицата има историческа задача - да възстанови Европа 21.02 | 11:31

Лидерът на ПЕС се обърна с писмо до левите лидери, в което очерта посланията на кампанията за евровота

От iNews

В навечерието на предизборния конгрес на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ на 22 и 23 февруари в Мадрид, лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна с писмо до левите лидери, в което очерта посланията на кампанията за евровота, съобщават от неговия пресофис.

В писмото той посочва, че пред левицата отново се изправя историческа задача - подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта. "Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет - основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на един съюз, който е загубил социалната си физиономия", отбелязва Станишев.

"На форума ще приемем предизборния манифест на ПЕС, наречен "Нов социален договор за Европа" - политическата платформа, която ще преобрази Европа след изборите през май. В Мадрид ще стартираме и кампанията на общия ни кандидат за председател на ЕК Франс Тимерманс. С този силен манифест, а и с нашия кандидат, вярвам, че влизаме в предизборната битка добре подготвени", пише президентът на ПЕС.

"Ние, социалистите и демократите, сме политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво. Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Ние сме за справедливост, солидарност и надежда", заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата.

Той отбелязва, че класическата десница е хвърлила тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани и предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората.

"Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път", посочва Станишев.

Президентът на ПЕС пише до левите лидери, че в Мадрид ще бъде дадено началото "на една тежка и вълнуваща кампания". "Залогът няма как да бъде по-голям. Вярвам, че ще изпълним успешно задачата да се преборим за социална Европа, такава, каквато всички искаме да бъде", заявява Станишев.

Водещи