Станишев: Мой ангажимент е природен парк „Странджа“ да бъде защитен 24.01 | 18:31

Правителството да проведе диалог с всички черноморски общини, каза той

От Ивелина Георгиева

Каузата на протестиращите за природен парк "Странджа" е важна за мен и за БСП. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по повод протестите срещу плановете за застрояване на природен парк "Странджа".

Управляващите ще изискат от Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и от всички институции, имащи отношение към общите устройствени планове становище по конкретния проект.

Според Станишев трябва да бъдат гарантирани възможности за развитие на черноморските общини, в това число и за туристическото развитие, но трябва категорично да бъде защитена българската природа, в това число природен парк "Странджа".

Това е национално богатство, което не е за едно поколение и ще се търсят гаранции срещу каквото и да било презастрояване или разрушаване на българската природа, категоричен бе социалистът.

"Това е моя политическа позиция и ангажимент", подчерта лидерът на БСП.

Той препоръча на правителството да проведе диалог с всички черноморски общини.

Станишев припомни, че по инициатива на Коалиция за България беше приет мораториум по отношение на строителството, на сделки по Черноморието, докато МОСВ не представи цялостен анализ, в това число за възможност за защитени територии, което трябва да стане към юни тази година.

"Това е срокът, вярвам, че министерството ще го спази", заключи Сергей Станишев, цитиран от Агенция "Фокус".

Протестите срещу застрояването на крайбрежието на Царево, Арапя, Корал и на големи части от природен парк "Странджа" се разразиха в началото на седмицата и блокираха движението по възлови булеварди и кръстовища. Участниците в демонстрациите наброяваха около 300 души.

Водещи

Най-четени