Станишев: Няма да позволим да ни спретват интриги 05.04 | 14:57

Кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия, каза подчерта президентът на ПЕС

От iNews.bg

Нито председателят ни Михаил Миков, нито аз като лидер на ПЕС ще позволим да ни спретват интриги и да се подведем по тях. Това заяви бившият председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред делегатите на конгреса на БСП.

БСП има нужда от сплотяване и увереност за местните избори, за да изнесем тази трудна битка, защото опонентът е силен, каза още той. Аз съм убеден, че БСП може и трябва да бъде широка и отворена платформа за хората, които искат по-добро бъдеще, добави той.

На конгреса имаше и противници на бившия лидер, които бяха вдигнали лозунг "Станишев вън от БСП!". Според Станишев прозира напрежението, което е нагнетено през последните месеци с една поправка в устава на БСП, която предстои да бъде приета днес и предвижда при предсрочно прекратяване на мандата за всички мандатни позиции в партията конкретният човек, дори и да е председателят на партията, да не може да се кандидатира отново за поста в рамките на 1 година.

Това бе изтълкувано като опит да не се позволи на Станишев, който, ставайки евродепутат се оттегли от лидерския пост. В действителност обаче поправката касаела председатели на местни организации на БСП, които изглеждат като бетонирани на постовете си, обясни Станишев.

Успехът на всяка една партия от семейството на ПЕС е жизненоважен за общата кауза на социалистите, както и че всяко постижение на европейско ниво дава сили на националните партии, подчерта той.

"В последните години и разочарованието сред хората нараства – в България – от равносметката от прехода, в целия Европейски съюз – от резултатите на диктуваната политика, която се свежда до социални рестрикции. Резултатът е налице – хилав икономически растеж, висока безработица, нарастващо неравенство и подкопана солидарност. За нас причината е ясна – наложеният неолиберален модел на развитие на пазара и обществото! Именно социалистите – в Европа и в България – сме длъжни да представим нова визия за прогресивно развитие. Новият ляв разговор за бъдещето е огромна интелектуална и политическа мисия за всички нас", заяви президентът на ПЕС.

Той посочи, че БСП е извървяла труден път от периферията на европейската левица до безспорен авторитет и влияние в ПЕС. "Именно ние постигнахме пълноправното членство на страната в Европейския съюз. Имаме всички основания да се гордеем с тези наши постижения! Те са голям политически капитал за нашата партия. И трябва да ни е кристално ясно, че европейската идентичност на БСП е важно условие за перспективата ни като политическа сила, която претендира да управлява страната успешно!", подчерта Станишев.

На заседанието на 48-мия Конгрес на БСП Станишев припомни на съпартийците си за успешната президентска кампания на левицата.

"В живота и в политиката няма нищо предопределено! Всичко е в нашите ръце. Ще ви припомня 2011 г. Помните ли социологическите прогнози? Над 42 % за Плевнелиев, 26 % за Кунева, 14-15% за Калфин. Тогава намерихме сили, мотивация и създадохме обществена енергия, които поднесоха изненада и доведоха до първото голямо разклащане на един авторитарен, репресивен и антисоциален модел.

Днес от залата отсъства един човек, който ни даде сили и вяра тогава. Човек, който всички обичаме, защото олицетворява най-добрите черти на нашата идея! Ламбо! Знам, че ни гледаш сега и се вълнуваш и преживяваш. Нека всички с аплодисменти изразим нашата благодарност за всичко, което е направил за нашата партия в най-трудни моменти!

Това задължава много! Нека обещаем, че няма да го разочароваме! Нито него, нито нашите предшественици, нито България, която има нужда от социална алтернатива!", завърши емоционално речта си Станишев.

Лидерът на ПЕС обърна специално внимание и на темата за Русия. През последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – "ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз, каза той.

Според Станишев кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия. "Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на "студената война." Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на "студената война", добави Станишев.

"Не искам отново Европа да бъде разделена на лагери. Не искам децата ми да растат в среда на страх, недоверие и ожесточение, да живеят в "фронтова" държава"!, заяви Станишев.

Водещи