Станишев: Президентът започва да играе все по-голяма политическа роля 11.02 | 11:09

БСП не се е отказала от "Белене", категоричен е лидерът на БСП

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев започва да  играе все по-голяма политическа роля. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в ефира на bTV. Коментарът му е по повод заявеното намерение на държавния глава за допитване до народа. 

Червеният председател подчерта, че новият Изборен кодекс се обсъжда от месеци, а Плевнелиев реши в последния момент да направи "три бомбастични предложения" за вота. 

Социалистът отрече и обвиненията, че Столетницата се е отказала от "Белене". Шефът на БСП коментира, че преди да се предприемат конкретни действия, трябва да се разчистят нещата, наследени от правителството на ГЕРБ. По негови думи трябва да се подходи отговорно към проекта, тъй като държавата не можела да си прави експерименти с хората. Станишев добави, че трябва да се разчисти теренът, да се намери инвеститор за централата.  

Червеният лидер добави, че не могат да се вземат решения, преди да стане ясен изходът от арбитражното дело за проекта. След като кабинетът "Борисов" обяви, че замразява строежа на АЕЦ-а, Русия заведе иск срещу страната ни за 1 млрд. евро. 

Станишев коментира, че след като казусът бъде разрешен, "може да се вземе стабилно, отговорно решение за съдбата на тази ядрена електроцентрала".

Председателят на Столетницата каза, че в документите, гласувани на Конгреса на БСП миналата седмица, е записано: "развитие на българската енергетика като един от приоритетите, в това число изграждането на "Южен поток", на нов реактор на АЕЦ "Козлодуй, АЕЦ "Белене" и БСП не се е отказала от тях".

Станишев каза, че на Конгреса станало ясно, че партията има самочувствието и убедеността, че прави нещо полезно за гражданите, подкрепяйки правителството на Орешарски.

Той подчерта, че социалистите осъзнават своята голяма отговорност да предотвратят връщането на властта в ръцете на ГЕРБ. 

Лидерът на БСП направи обзор на случилото се на висшия форум, като заяви, че са били обсъдени всички важни за страната теми. На дискусия са били подложени проблемите на местната власт и на централното управление, и изпълнението на предизборната ни програма. "За 6 или 8 месеца няма как всичко да бъде изпълнено. Много от нещата, които са свършени, не се чуват заради всеобщата какофония в обществото", заяви лидерът на БСП.

Председателят коментира и вота на недоверие на правителството, иницииран от ГЕРБ. Той припомни думите на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов, че ще напусне политиката, ако по негово време е имало незаконни подслушвания. "Цветанов раздава морални оценки и иска вотове на недоверие към правителството. А стана ясно на всички, че по негово време има 800 незаконно подслушвани – журналисти, високопоставени граждани. Кой носи политическата отговорност за това?", заяви социалистът. 

Водещи