Станишев: Стъпка по стъпка ще увеличим доходите и работата 08.05 | 20:40

Той посети фабрика, която произвежда обувки за италианските карабинери

От iNews.bg

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев навлезе в дебрите на обувната промишленост. Част от предизборната му обиколка включваше посещение на дупнишко предприятия за обувки.

Пред работещите в завода Станишев заяви, че е важно да се промени климатът в икономиката и обеща БСП да направи всичко възможно всяка година да има увеличение на минималната работна заплата.

"Стъпка по стъпка се опитваме да осъществим промени, за да може да има и работа и доходи, които да са по-високи", каза още той. По думите му това ще продължи да се случва, защото Коалиция за България си е поставила за цел и ангажимент минималната работна заплата да достигне поне 450 лв., което ще зависи и от икономическото развитие.

Той подчерта, че европейските социалисти в момента разработват механизъм, с който ще настояват да се въведе единен такъв за договаряне на минималната работна заплата в цяла Европа, което ще даде много повече възможности за нейното увеличение.

Станишев посочи, че всяко производство има много ежедневни проблеми със сигурността, безопасността на труда и заплащането, затова е важно да има диалог, когато има проблем и да се търси решение.

"В момента се стремим да променим много неща що се отнася до професионалното образование, защото много хора нямат достатъчно квалификации, за да намерят достатъчно добри места на пазара на труда", коментира той.

По негово мнение това ще бъде основен приоритет оттук нататък и в средното образование, а и квалификацията, която се получава в самите предприятия и преди постъпване на работа. Той припомни, че от май месец се стартира програмата за младежка заетост, която е извоювана от социалистите в Европа, за да се помогне на младите хора да имат по-сигурна работа и да имат самочувствие.

Водещи

Най-четени