Станишев: Чака ни тежка година 15.01 | 09:42

Лидерът на БСП обеща да запази кълновете на надежата, пораснали у хората

От Христина Рафаилова

Лидерът на БСП Сергей Станишев предвиди тежка и трудна година, в която политическите опоненти ще играят ва банк и ще търсят на всяка цена политически реванш. Той се обърна към хората и партията си от парламентарната трибуна в първия работен ден на парламента. 

Станишев обаче обеща, че ще има последователност, предвидимост и изпълнение на програмата на правителството на Пламен Орешарски.

Председателят на червените се зарече да не бъдат потъпквани крехките кълнове на надеждата. 

В едно изкачване началото не е най-трудното, вторият и третият етап са по-сложни, коментира той. 

Социалистът отчете направеното от управляващите през миналата година. 

"Хората ни гласуваха доверие не защото сме най-умните и най-красивите, а защото обещахме на хората да им върнем България", заяви той.

Станишев каза, че са заварили, след като поеха управлението, икономически рекет и страх, една партия, която се е сраснала с държавата, и граждани, които живеят в дълбока бедност.

Сега страната имала работещо правителство, което функционира по-ефективно и координирано.

"Върнахме на бизнеса надеждата, че държавата може да е коректен партньор. Започнахме битка с монополите в защита на българския потребител и тя ще продължи, продължи да изброява лидерът на левицата.
Той изтъкна, че управляващите са устояли на натиска, на който са били подложени, "само поради една причина – че имаме кауза, която трябва да отстояваме". 

Досега не сме се отклонили от верния път, категоричен бе Станишев.

Той се обърна към ПГ на КБ, като каза, че оттук нататък ще е по-трудно, но трябва да се следва мотото "колкото по-зле, толкова по-добре".

Социалистът е убеден, че тези трудни фази отново ще бъдат преодолени, и продължи с изброяването на приоритетите на управляващите за следващия парламентарен сезон.

"Ще реализираме пакета от антимонополното законодателство, създавайки нормална конкуренция. Ще продължим да работим по социалните приоритети, за укрепването на държавата, за гарантиране на условия за честен Изборен кодекс , тъй като България не бива да обира срама за костинбродските бюлетини", каза Станишев.

От ГЕРБ не пожелаха да се възползват от възможността да заявят приоритетите си за предстоящата пленарна сесия.  

Сред важните неща, свършени от правителството, лидерът на левицата посочи увеличаването на социалната помощ от страна на държавата и намаляването на цената на тока. 3 млн. души, сред които деца, майки и възрастни хора, се възползват от по-добрата социална политика, стана ясно от думите му. 

Водещи

Най-четени