Станишев: Човек на ГЕРБ е съсипвал "Горубсо-Мадан" 27.03 | 17:05

Държавата не функционира и била блокирана от управляващите, твърдят от БСП

От Андриян Георгиев

Държавата не функционира, всичко е блокирано. Така лидерът на БСП Сергей Станишев обобщи ситуацията в страната след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, съобщават от пресцентъра на социалистите. 

Станишев даде редица примери, които показвали как ръчното управление на ГЕРБ действало без институциите и чрез нагласени правила. 

На първо място Станишев изтъкна ситуацията в "Горубсо-Мадан" и стремежа Бойко Борисов да играе спасителната роля. Държавата бездействала по проблема, въпреки подаваните сигнали. Станишев попита дали трябва всички хора, на които им се бавят заплатите, да излязат на улицата, за да се реши и техният проблем.

Лидерът на БСП заяви, че един от основателите на ГЕРБ – Валентин Гаджев, имал пряко отношение към съсипването на "Горубсо-Мадан". Той е бил управител на предприятието до края на миналата година, след което става шеф на НОИ в Смолянска област. От друга страна, новият собственик Николай Вълканов също бил свързан с ГЕРБ – бил водеща фигура в кампанията им Златоград, твърди лидерът на социалистите.

Председателят на БСП изтъкна, че ситуацията в ОЦК-Кърджали също не била от вчера и имало вероятност събитията да се развият по подобие на "Кремиковци", който в момента се реже на скрап. Станишев допусна, че било възможно острата ситуация в сектора да се използва, за да се преразпределя собственост.

Според Станишев друг сигнал, че страната вече нямала резерви и е пред несъстоятелност било посегателството към Сребърния фонд. Този пореден грабеж щял да има тежки последици за държавата.

Колко безпомощно било правителството на ГЕРБ личало и от неспособността им да вземат решение за АЕЦ "Белене". Станишев напомни за обещанието на Бойко Борисов още от септември 2009г. - че след три месеца ще има категорично становище. Вече е 2012 г., а такова липсва.

Според Станишев най- важните въпроси около проекта са два – откъде се получава оскъпяването от 6,3 млрд. евро, за което се говори и ще запази ли България контрола върху собствеността. Лидерът на БСП призова Бойко Борисов да не се прави на загадъчен, а да заяви пред парламента позицията на правителството.

Станишев не пропусна да спомене, че заради хаоса в икономиката и намесата на държавата в определен интерес, малкият и среден бизнес е смазан, а безработните са вече 400 000 души.