Станишев "за" развитие на страната, което ще остави ГЕРБ извън властта 08.02 | 12:02

Икономика на науката и мощна енергетика са сред целите на БСП

От Христина Рафаилова

Основната цел на левицата е да насочи страната в такава посока на развитие, която да не позволи групировки като ГЕРБ отново да вземат властта. 

Това стана ясно от думите на председателя на БСП Сергей Станишев по време на Конгреса на левицата. На него социалистите трябва да очертаят задачите за подготовката на Столетницата за евровота през май. Днес се очаква да стане ясно дали шефът на червените ще оглави изборната листа. 

"Това е причината и за тази бясна съпротива, която идва от много посоки”,  коментира  лидерът на левицата. Той подчерта, че правителството на Пламен Орешарски е първото, което прави ревизия на Прехода. 

Станишев подчерта, че курсът на развитие на страната е към индустриализация, тъй като това било национална задача. Сред приоритетите на  управляващите била  и да се възстанови мощта на родната енергетика. Червеният лидер подчерта, че поставените цели няма да бъдат лесно изпълнени. 

"Лесно е да смачкаш един човек, да унищожиш една фирма, лесно е да ликвидираш, да плашиш и да държиш в подчинение, но е ужасно трудно да убедиш, че може и иначе – по човешки. Едното става за миг, другото – с години”, мотивира се той. 

"Дадохме предимство на националните задачи, пред които е изправена страната. Успяхме на огромен натиск и показахме с действие, че възстановяваме демократичната държавност, подкрепяме бизнеса и помагаме на тези, които имат нужда”, каза още социалистът в изявлението си. 

Станишев отправи редица въпроси към делегатите, на които трябва да се даде отговор по време на Конгреса. 

"Защо е важно да спечелим точно сега точно тези избори? Какво би станало, ако допуснем тези избори да бъдат спечелени от десницата в България и Европа? Ако сме наясно с това за каква България и Европа се борим, дали е възможно да променим България без промяна в Европа? В каква кондиция е партията, за да смятаме, че можем да изнесем на гръб тежката кампания? Нека се опитаме да направим равносметка на тази сложна и наситена година, която беше изпълнена с ясната готовност на БСП да поеме отговорността за управление на държавата”, каза той.

Червеният лидер зави, че продължават опитите на предишните управляващи да си върнат властта по всички начини. "Изправени сме пред концентриран, целенасочен и безпардонен глад за власт”, допълни той. 

Председателят на столетницата припомни, че БСП мина през тежка кампания на предсрочните избори. 

"8, 7, 6, 5 месеца основната тема беше, че правителството всеки момент ще падне”, заяви той и добави, че кабинетът продължава да работи за страната. 

Почетен гост на Конгреса е лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Водещи

Най-четени