Станишев иска задължително гласуване 06.06 | 11:07

Избори на пролет не са добро решение, смята лидерът на червените

От Кремена Бедерева

"Необходима е легитимност, а тя се постига само, ако гласът на хората наистина тежи. Рестартът на държавата за силно демократично и легитимно управление изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване."

Това каза на извънредна пресконференция в парламента председателят на Коалиция за България Сергей Станишев.

"Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, както и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Не знам коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна”, посочи Станишев.

Избори на пролет не са добро решение, смята Станишев. Правителството трябва да работи за подготовката на бюджета.

Конституционните промени при добра воля, могат да се реализират бързо. Важното е да се знае волята на политическите субекти за подобни действия, обясни Станишев във връзка с искането му за задължителното гласуване.

То не е шок за избирателите, категоричен е той. По думите му един от тежките дефекти на българската демокрация не се отстранява с добро законодателство.

Това не е универсално решение на всички проблеми, счита Станишев.

Всъщност ние имаме една полулегитимна демокрация, стигна до изводи от резултатите от евровота Станишев. Хората все повече се разочароват.

Водещи

Най-четени