Станишев иска увеличение на минималната заплата 28.08 | 14:25

Готвят се промени в Закона за обществените поръчки за по-равен достъп до обществените поръчки

От Кремена Бедерева

В началото на новия политически сезон очакваме истинска, сериозна дискусия по програмата на правителството.

Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция на партията, на която обяви приоритетите на управляващите в новия политически сезон.

"Очакваме да чуем от Пламен Орешарски като министър-председател приоритетите. Ще бъде направена оценка и на 100-те дни на правителството", обеща червеният лидер. По думите му приоритетни ще са темите за доброто управление и прозрачността.

Готвят се промени в Закона за обществените поръчки за по-равен достъп до обществените поръчки. Трябва да се продължи и с диалога с гражданското общество, повтори Станишев.

"Естествено, водеща приоритетна тема е актуализацията на програмата ни преди изборите. Тази промяна не става лесно, има съпротива. Ще продължим убедено по този път”, категоричен бе лидерът на БСП.

Той потвърди, че социалният пакет е водеща тема за Коалиция за България и през новия политически сезон.

"Ще настояваме пред правителството за увеличаване на минималната работна заплата.

Смятаме, че е важно през септември да се проведат обществени обсъждания на проекта за договор за следващия програмен период на ЕС. Ще инициираме редица дискусии по новите оперативни програми", каза лидерът на БСП.

"Ще продължим ускорено работата по изборното законодателство. Ще търсим диалог и национално съгласие по водещи теми. Ще предложим декларация на останалите политически сили в парламента за постигане на съгласие по национални теми", отбеляза Станишев.

"Трябва сериозен анализ на ценообразуването и трябва да ви припомня механизма, с който се стигна до намаляването на цените на тока", каза още Станишев. Той припомни за страховете, че ще има увеличение за фирмите, а е станало обратно.

"В момента България изнася много ток – влизат пари в българската икономика и енергетика като краен резултат", обясни Станишев. Трябва да се направи по-прозрачно ценообразуване и да се води диалог, но не мога да ви кажа конкретните параметри и механизми, но това е наш приоритет, обеща Станишев, защото това засягало хората.

"Цялата българска икономика е проядена от монополни положения, което намалява конкурентоспособността", смята Станишев. Миков допълни, че докато е бил на Шипка, се е срещнал с кмета на Габрово, като са обсъдили водния цикъл.

Станишев обяви и че ще продължи да настоява за увеличение на парите за отглеждане на дете.

Водещи

Най-четени