Станишев категоричен: Изобщо не сме отстъпили от преференциите 21.02 | 13:31

Лидерът на БСП не подкрепи искането за прегласуване на текста в Изборния кодекс

От Ивелина Георгиева

Лидерът на БСП Сергей Станишев не подкрепи искането на ДПС да се преразгледа редакцията в Изборния кодекс, която касае преференциите при гласуване за народни представители, евродепутати, кметове и общински съветници.

Станишев поясни, че мнението му не се различава от това на колегата му Петър Курумбашев, който по-рано заяви, че не вижда основание да се прегласуват вече приети текстове.

"Изобщо не сме отстъпили от преференцията. Преференцията е факт и тя бе премахната от кодекса на Фидосова", коментира социалистът. Според него преференцията дава възможност за силен мажоритарен елемент по време на вота.

Станишев даде пример относно спорния текст с избирателен район, в който има около 20 000 гласа, като подчерта, че за избора на един народен представител са нужни само 1000 гласа, за да отиде от последно място в листата на второ и да се окаже на избираема позиция.

Това е съвсем реална преференция, подчерта той. На предстоящите европейски избори преференцията ще важи в пълен мащаб в това число и за водачите на листи, допълни Станишев.

Според него, ако се състои и референдума, за който в момента се събира подписка той ще посочи мнението на българските граждани и тогава ще има възможност и за корекция в Изборния кодекс.

Късно снощи Сергей Станишев се прибра от Брюксел, където бе на заседание на партията на европейските социалисти (ПЕС). На заседанието бе окончателно обсъден Манифест на партията, който предстои да бъде разгледан и гласуван на конгреса на ПЕС в РИМ в края на следващата седмица.

Този манифест е важен, както за Европа, така и за България, подчерта лидерът на европейските социалисти.
Той изброи основните насоки и приоритети в програмата на ПЕС, които са заложени в манифеста.

На първо място като политика и ангажимент европейските социалисти са извели заетостта. С оглед на това е заложено пълното прилагане на плана за младежка гаранция с ясен ангажимент за съществено увеличаване на бюджета на инициативата, който в момента е 6 млрд. евро и включването на всички млади хора до възможности за използване на програмата за младежка заетост.

ПЕС планира въвеждане на силни правила за гарантиране на еднакво заплащане за еднаква работа в ЕС. В това число достойни минимални заплати в цяла Европа, които да се установят чрез закон или чрез колективно договаряне.

Вторият важен ангажимент на ПЕС е рестартиране на икономиката в ЕС като основен инструмент за растеж и заетост. Това е и приоритет на българското правителство, уточни Станишев.

Амбицията на социалистите е да се създаде повече въздух за маневриране на инвестициите, чрез националните бюджети.

ПЕС ще отстояват да се въведе ускорено данък върху финансовите транзакции в ЕС и за създаване на независима и публична европейска Агенция за кредитен рейтинг.

Сред останалите приоритетите са социалната подкрепа на държавите от страна на ЕС, защита на принципа на свободното движение и на заетост на гражданите в страните членки, солидарност и подкрепа по отношение на бежанците, дори и чрез финансова подкрепа и др.

Водещи

Най-четени