Станишев почти на 100% сигурен, че оглавява листите за евровота 20.01 | 23:29

Така той поемал отговорност

От Христина Рафаилова

Лидерът на БСП Сергей Станишев вече е почти на 100% сигурен, че ще оглави листата на БСП за евровота. Това каза самият той в "Шоуто на Слави” по bTV.  

Председателят на левицата каза, че не e взел окончателно решение, но след последните събития е по-склонен да поведе социалистите на изборите. "Казах на съпартийците си да не ме приемат като евродепутат или комисар, аз не търся реализация”, коментира той.

Станишев обясни, че ще оглави листата, за да поеме отговорност. Той каза, че има ангажимент да води и европейска кампания като лидер на ПЕС. Основният му приоритет обаче била БСП и затова бил готов да оглави надпреварата за ЕП. Решението си щял да вземе след консултации с хора от левицата. 

Председателят на столетницата коментира и алтернативната листа на движение АБВ. Президентът Георги Първанов за втори път може "да подари” депутатски места на ГЕРБ за сметка на БСП, стана ясно от думите му.

Социалистът заподозря за общите планове на движението на Първанов хората на Бойко Борисов. Станишев отбеляза, че и от двете формации говорят едни и същи неща – едно към едно. Председателят на столетницата припомни, че заради президента е бил въведен мажоритарният елемент на изборите през 2009 г. година и заради това левицата е загубила 15 – 20 мандата и ГЕРБ са успели да сформират правителство. Според него на евровота се готви същия сценарий. 

Лидерът на червените заяви, че има план левицата да не завоюва победа на предстоящия вот. Той каза, че хората в партията са разочаровани, но са и мобилизирани за борба на изборите. 

Социалистът заяви, че мястото на Ивайло Калфин е в листите на БСП. Бившият външен министър ще оглави тази на АБВ. Станишев заяви, че последно е разговарял с евродепутата миналата неделя и му е казал, че мястото му е в левицата и има морално задължение към хората, които са работили за кампаниите му. От своя страна бившият министър казал, че ще бъде в листите на АБВ, защото бил обещал на някой хора. 

Председателят на столетницата коментира, че хората, които ще работят за Първанов като Калфин и Румен Петков, са опитни и знаят, че трябва да си понесат отговорността за действията си. 

Станишев каза, че е изпитвал чувство за дълг към Първанов и заради това е правил политически грешки, сред които въвеждането на мажоритарния елемент.

Лидерът на левицата отрече "Атака” да е коалиционен партньор. Той припомни, че двама депутати от ГЕРБ напуснаха парламентарната група и мнозинството в парламента вече не зависи от националистите. 

Председателят на социалистите беше категоричен, че премиерът Пламен Орешарски е свободен  и с развързани ръце в управлението на държавата. Той сравни министър - председателят със себе си и призна, че като е бил премиер назначенията в кабинета на Тройната коалиция са били партийни. "Всеки министър тичаше първо в партийната централата, преди да отиде при премиера", заяви той. 

За последните месеци  на 2013 г. се разплати над 1 млрд. лева за ДДС. Престана рекетът, за първи път държавата влиза в новата година с минимални задължения към бизнеса. Така той очерта разликата между сегашното управление и  това на Борисов. 

Мажоритарният елемент е възможност корпоративния интерес може да си напазарува  гласове. Така той обясни своето  и на съпартийците му несъгласие да се въведе този елемент на изборите. 

Шефът на социалистите  отрече и често повтаряната информация, че дисертацията му е за съветските военни униформи. Той каза, че трудът му е бил за системата на бюрокрация през втората  половина на 19 век и  механизмите за издигането на висши чиновници в Русия. 

Водещи

Най-четени