Стари рудници замърсяват река Маданска 24.01 | 18:00

Замърсяването на реката е причинено от подпочвени води

От Елена Коцева

Подземни води от стари руднични галерии са причината за замърсяването на река Маданска, което се наблюдава през последните дни.

Санкция за това ще бъде наложена на ГОРУБСО- Мадан, макар че замърсяването не е причинено от пряката дейност на дружеството концесионер.

Проби от речните води непосредствено след рудник "Крушев дол" показват съдържание на неразтворени вещества и олово 12 пъти над допустимите норми.

Замърсяването на реката е причинено от подпочвени води, просмукали се през стари руднични разработки, които в момента не се експлоатират от рудодобивното предприятие.

РИОСВ предписа на ГОРУБСО- Мадан спешно да изгради утайници за механично пречистване на подземните води, инфилтрирали от рудник "Крушев дол", уточняват от РИОСВ - Смолян.

По течението на река Маданска замърсяването затихва, като съдържанието на олово в пробата, взета в града, е много близко до допустимата норма. Неразтворените вещества са 10 пъти под нормите, посочват от РИОСВ.

Проверка на инспекцията установи, че няма технологична причина или аварийна ситуация при работата на рудник "Крушев дол", която да е предизвикала замърсяването. Въпреки, че дейността на концесионера не е довела до директно замърсяването на реката, дружеството е отговорно, че не е предвидило и реализирало превантивни мерки за пречистване на тези води преди заустването им, смятат от РИОСВ.

iNews припомня, хвостохранилище замърси водите на река Чепеларска край Лъки. След взетите проби от водите инспекторите предупредиха населението да не използва водите нито за домакинство, нито за водопой. 

Водещи

Най-четени