Старите държави членки искат правото да гонят български емигранти 07.10 | 21:42

Те щели да експулсират нашенците, ако точат социалните им системи

От Христина Рафаилова

Страховете на старите държави членки от така наречения социален туризъм се увеличават ве повече. Според западноевропейските страни след отпадането на ограниченията за българи и румънци, ще настъпят трудни времена за системите им за предоставяне на помощ на най-уязвимите.

Поради тази причина вътрешните министри  на Германия, Великобритания, Австрия и Холандия ще поискат да могат да експулсират нашенци, ако се възползват неправомерно от социалните плащания. Според тези държави подобна мярка няма да наруши правото на свободно движение на гражданите на ЕС, пише Die Presse.  

Механизмът има за цел да предпази системите на тези държави от българските и румънските роми. 

Изданието посочва, че всяка една от страните има своите мотиви, за да настоява за тази възможност. В Германия тя основно се лансира от градовете, където има сериозен наплив на емигранти, чийто брой не е известен. Сред тях са Берлин, Дортмунд и Дуисбург. Справянето с ромския проблем там нарушавало сериозно бюджетите на общините. 

На Острова и в Холандия става въпрос за вътрешна политика. Антиемигрантската риторика е любима на Партията на независимостта в Англия и крайнодесния холандски популист Герт Вилдерс. 

Австрийското правителство пък са страхува, че няма опит с подобно натоварване на социалната система.

Въпросът за възможността за експулсация вероятно ще бъде обсъдена по време на срещата на вътрешните министри във вторник в Люксембург. 

Водещи

Най-четени