Старият Пловдив става все по-омайващ и неотразим 25.03 | 17:31

Стартира разкрасяването на Града под тепетата

От Теодора Кокаланова

Започна облагородяването на Стария град в Пловдив. Ще бъдат поставени 45 нови осветителни тела на ул. "Съборна" в Стария град. Подготвят се помещения, цели сгради и заведения, които ще бъдат отдадени под наем. 

Идеята е да се вдъхне повече живот в Стария град, да има повече изкуство, движение, стари занаяти и кафета. Калдъръмената настилка също ще бъде пренаредена, но няма да бъде подменяна, тъй като е атрактивна и автентична.

"Няма да се подменя и паважната настилка на други места в район Централен, защото тя е част от специфичния облик на града", съобщи кметът на района Райна Петрова. Тя се похвали, че незаконните рекламни пана, обекти, кабини, павилиони и изоставени автомобили вече са минало в Старинен Плодив. 

По думите на Петрова Старият град се разчиства, озеленяват се пространствата, чистят се графити по стените на постройките и старите сгради. Извозва се боклука, ремонтират се тротоарите. Залесяват се хълмовете, подкастря се зеленината. Прави се пълно почистване и освежаване на Резервата.

Работи се и по въпроса за климатиците, чиито тела са поставени с лице към Главната улица в Пловдив.

В момента се проверяват сигнали и има процедура за бутане на опасни къщи в Старинен Пловдив. По закона за културното наследство само кмета на града има правомощие да издава заповед за бутане на такива сгради, информира агенция "Фокус".

За целта сградите трябва да се обследват и от експерти на Министерството на културата. Върви и процедура за проектиране на Небет тепе. Идеята е там да се извади археологията от различните епохи. 

Водещи

Най-четени