Старт на реформите: Над нови учебници ще залягат учениците 12.11 | 21:43

Очаква се до месец-два да се направят нови учебни програми

От Теодора Кокаланова

Догодина да има нови учебници, след като до месец-два се направят нови учебни програми. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. 

Нови учебници се чакат поне от 8 години насам, откогато е и идеята за нов Закон за училищното образование. Колкото до това колко да бъдат учебниците по един предмет – един или много, проф. Танев има своя идея- "най-добре е те да са два алтернативни". 

"Новият законопроект за училищното образование ще стъпи върху части от трите законопроекта, подготвяни досега – този на БСП, на ГЕРБ и на Тройната коалиция", каза още просветният министър Тодор Танев. Той обаче смята първо да започне обиколки в страната, за да чуе какво точно искат българските училища. Смята, че бързи реформи не са нужни.

В същото време според министъра спешно трябва да има нови учебници, като, разбира се, се започне с пренаписване на учебните програми, без което те не могат да се случат. "Аз се надявам, че до месец, два ще бъдат направени основите на една по-нова, по-модерна, като за XXI век програмна система на обучението и след това догодина ще имаме новите учебници, тази година нищо не може да се направи повече", заяви Танев.

Относно броя на учебниците по един предмет - тема много дискутира през предишния мандат, министър Танев смята: "В никакъв случай аз не съм за това да има хиляда учебника, защото това първо разсейва хората и второ означава много повече пари и средства да отиват за нищо. Мисля, че можем да се концентрираме върху по-малък модел, примерно два алтернативни учебника, нещо такова".

Проф.Танев не одобрява идеята, залегнала в един от законопроектите за училищното образованието – четири годишните задължително на училище. Според него трябва да се намери средата между семейното възпитание и това, че отделни групи в обществото се нуждаят от задължително обхващане, съобщи БНТ. Той бе категоричен, че ще търси гъвкав модел.    

Водещи

Най-четени