Стартира БТА-LIVE 18.04 | 12:23

10 пресклуба излъчват на живо

От Кремена Бедерева

Пресконференции от десетте пресклуба на БТА в София и страната вече излъчват на живо. Обещания и декларации на политици, анонси за предстоящи събития и отчети на кметове и областни управи, изявления на спортисти, културни дейци, граждански и потребителски комитети – това са само част от темите, които могат да се гледат онлайн или да се теглят като клипове през страницата на БТА www.bta.bg.

Новата услуга на БТА, "БТА-LIVE” стартира с откриването на десетия пресклуб на националната агенция в Плевен. Новините, създавани в тях, получават гарантирано отразяване в снимка и текст в свободните за ползване специализирани емисии "ВОТ 2013” и "Българска община”, а така също и в основния информационен пакет.

БТА-LIVE ще улесни директния достъп до случващото се в пресклубовете на БТА на българските емигрантски общности, както и на хората в страната. Видеото дава възможност за директно "включване” на брифинга, без редакция или монтаж от страната на националната агенция.

Националната информационна агенция има пресклубове в София, Велико Търново, Видин, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Шумен, Сливен и Плевен. В тях се случват над 90 процента от даваните в страната пресконференции, независимо дали темата е политика, бизнес, култура, спорт. До края на годината престои откриването и на нови офиси в големите областни центрове.

С въвеждането на БТА-LIVE националната информационна агенция продължава стремежа си да насочва общественото внимание и към проблемите и постиженията на местно ниво. В началото на годината агенцията създаде и информационен сайт, който осведомява за събитията във всичките 264 общини в България - националната медия на регионите "Българска община”. Вече работи и специализираната емисия за информация за изборите "ВОТ 2013”.

Част от стратегията за развитие на БТА е и разрастването на нейната мрежа от кореспонденти. Към момента агенцията разполага с повече 50 кореспонденти и фоторепортери в страната, които създават и разпространяват авторска информация и фотоилюстрация.

Най-четени