Стартира енергийна конференция за Югоизточна Европа 30.11 | 12:13

Посветена е на енергийната сигурност и инфраструктура в региона

От Любомир Тасев

В София се провежда енергийна конференция за Югоизточна Европа "Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

Форумът откриха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров.

Дискусиите в отделните панели са посветени на сигурността на енергийните доставки в ЮИЕ, енергийната инфраструктура на региона, възможностите за развитие на ядрената енергетика и на възобновяемите енергийни източници.

В рамките на форума ще се проведе и министерска среща, на която ще бъде обсъдено предложението на България за обща инициатива за изготвяне на десетгодишен план за развитие на газовата и електроенергийната инфраструктура на Югоизточна Европа.

В конференцията участва и премиерът Бойко Борисов. В свое изказване той застъпи тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на страните-участнички в проекта.

"Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България," каза Борисов. Той посочи, че всеки от проектите, в който страната ни участва е международен - интерконекторните връзки между България и Гърция, България и Румъния, а също проектът "Набуко".

Основната тема по проекта е банковата гаранция, заяви Бойко Борисов. "Започне ли да се усвоява тя, дадем ли я, това се прехвърля към бюджетния дефицит на държавата," посочи той.

Премиерът предложи държавните гаранции на страните, които участват в "Набуко", да бъдат изведени "пред скоба" на дефицита на отделните страни. "Иначе усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит, ще бъдат напразни," заяви Борисов. Министър-председателят предложи на ЕК да бъдат дадени препоръки по тази тема.

"По проекта "Южен поток" направихме обща компания, която да изготви предпроектно проучване," посочи Борисов. "За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната и можем да ползваме колкото ни трябва газ като диверсифицираме доставките," заяви премиерът.

На този форум ще бъде обсъдено и необходима ли е или не на България ядрена енергетика, ще се обсъди на експертно ниво сигурни и необходими ли са двата реактора в АЕЦ "Белене", посочи още премиерът.

Министрите от Югоизточна Европа могат да поставят началото на един общ план за развитие на енергийната инфраструктура. Това заяви при откриването на енергийната конференция за региона министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Промените в енергетиката както в технологичен план, така и по отношение на международното сътрудничество в момента са най-вълнуващата област на развитие и това как ще участваме в този процес ще определи как ще можем да използваме целия потенциал, който имаме," заяви Трайков.

"Приветствам желанието на моите колеги - министрите от Югоизточна Европа, да поставим началото на един общ план за развитие на енергийната ни инфраструктура, защото докато преди Югоизточна Европа беше периферия на един район, то сега в енергийно отношение е център, заедно с Каспийския регион. Възможностите са огромни," каза още министър Трайков.

Международната конференция "Енергетика без граници – от национален към регионален подход” е организирана от електронния сайт 3E-news.net, специализиран в информация и анализи в областта на екологията, енергетиката и икономиката. Провежда се под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в София и на Института за енергиен мениджмънт.

Водещи

Най-четени